Medicii din Slatina refuză în continuare să semneze noile contracte, dar asigură gărzile din spital

Medicii din Slatina spun că situaţia nu a fost rezolvată şi refuză să semneze noile contracte pentru efectuarea gărzilor, propuse de Ministerul Sănătăţii sâmbătă, însă precizează că vor asigura permanenţa la spital, din respect pentru pacienţi.

Pentru că invocă un act normativ în baza căruia gărzile trebuie să fie plătite cu bani mai mulţi, medicii de la spitalul din Slatina nu au semnat noile contracte pentru efectuarea orelor de peste noapte. Medicul Cătălin Dudu, reprezentantul Camerei Federative a Medicilor Olt, a declarat pentru Gazeta Nouă că doctorii slătineni sunt hotărâţi să nu semneze aceste contracte.

„Există cadru legal pentru a fi plătiţi. Sunt trei legi care se aplică pentru salariu de bază, iar pentru sporuri se aplică Ordonanţa 57, în baza căreia sporurile ne sunt plătite la salariul din 2009. Noi am cerut ca plata gărzilor să fie făcută legal, adică să fim plătiţi ca toată lumea din această ţară, la salariul de la 1 august 2016, pentru că este un contract nou, cu timp parţial de muncă. Sporurile sunt plătite la valoarea din 2009, dar ora de gardă trebuie să fie plătită în funcţie de salariul actual. Nu vom semna acele contracte, pentru că sunt ilegale, nu putem să lucrăm pe banii din 2009, pentru că nu trăim în 2009.  Nu ştiu de ce s-a dat acest termen de 1 octombrie. O să trimitem documente la minister să ni se dea un punct de vedere privind ora de gardă, care este timp de lucru şi trebuie calculată la salariul de bază al medicului”, a spus chirurgul Cătălin Dudu, pentru Gazeta Nouă.

Medicii de la Spitalul Judeţean Slatina spun, însă, că vor asigura în continuare gărzile ca să nu aibă de suferit pacienţii, deşi se află în afara prevederilor unui angajament semnat.

„Activitatea se desfăşoară în continuare în mod normal, după graficul de gărzi făcut luna trecută. Moral noi suntem obligaţi să fim aici, facem acest sacrificiu din respect pentru pacienţi, nu ştim dacă vom fi plătiţi sau nu. Momentan ne gândim la pacienţi, pentru ca ei să nu aibă de suferit. Situaţia noastră este nereglementată şi noi suntem practic ilegal în gărzi”, a mai spus Cătălin Dudu.

Jurnaliştii de la Gazeta Nouă spun că, din cei aproximativ 160 de medici de la nivelul SJU Slatina care efectuează gărzi, doar zece ar fi semnat noile contracte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here