Primarii din Osica de Sus şi Sprâncenata contestă în instanţă ordinele de demitere

Cezar Filip, primarul din comuna Osica de Sus, şi Marin Mihăeşteanu, primarul din comuna Sprâncenata, au declarat pentru Gazeta Nouă că vor contesta ordinele prefectului de Olt prin care se constată încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatelor lor.

Cezar Filip spune că decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia şi primarii condamnaţi cu suspendare îşi pierd mandatele, nu se poate aplica retroactiv, ci doar pentru sentinţele ce vor fi date de instanţe de acum înainte.

„Da, voi contesta în instanţă. Am fost la un avocat la Slatina şi va demara astăzi procedurile de contestare. Există un articol în Constituţie, conform căruia deciziile CCR nu pot fi aplicate retroactiv, doar de acum încolo”, a declarat primarul din Osica de Sus, pentru Gazeta Nouă.

Cezar Filip are o condamnare definitivă pentru fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune şi uz de fals, fapte săvârşite în perioada în care ocupa funcţia de agent agricol în cadrul primăriei. În ciuda acestui fapt, el a câştigat detaşat alegerile pentru primărie, desfăşurate în luna iunie.

Şi Marin Mihăeşteanu spune că va contesta ordinul prefecturii, deşi şi-ar dori să fie organizat un nou rând de alegeri pe care, de asemenea, să le câştige. Primarul din Sprâncenata a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, în iunie 2013.

Potrivit ANI, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 mai 2011 – 7 martie 2012, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de viceprimar al comunei Sprâncenata, cât şi cea de administrator al unei societăţi comerciale. Mihăeşteanu spune că perioada în care nu a mai putut să ocupe funcţii publice a început încă din iunie 2012, restricţia expirând în 2015.

„Şi eu o să contest ordinul, dar nu mă grăbesc pentru că am la dispoziţie zece zile. Nu am început demersurile juridice, deşi motive sunt multe. Cu toate acestea, aş prefera să nu mai contest ca să mai candidez o dată. Perioada în care nu aveam voie să ocup funcţii publice a expirat de acum un an, dar cu cei de la ANI nu ştii când vorbesc serios şi când glumesc. Mandatul meu de viceprimar a încetat exact în iunie 2012, aşadar au trecut cei trei ani”, a declarat Mihăeşteanu, pentru Gazeta Nouă.

Edilul s-a întrebat cum de i-a fost validată candidatura, dacă era în stare de incompatibilitate.

„Nu înţeleg cum de biroul electoral mi-a acceptat candidatura, judecătoria m-a validat, iar acum prefectura mă demite. În ce ţară trăim? Aveau obligaţia să mă verifice înainte de a candida, aşa mi se pare normal şi democratic”, a mai spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here