Cinema Victoria din Slatina a fost repus în funcţiune. Cinci zile de surprize-FOTO

După o absenţă de peste două decenii, Cinema Victoria din Slatina revine în circuitul cinematografic local şi nu ca un simplu cinematograf, ci ca un atelier intercultural în care vor fi nu doar proiecţii cinematografice, dar şi spectacole de teatru, expoziţii de artă, conferinţe etc. Atelierului Intercultural Victoria a fost inaugurat marţi, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, iar festivitatea de deschidere se va derula pe parcursul mai multor zile. Noua faţă a cinematografului din Slatina a fost posibilă în urma implementării unui proiect cu fonduri de la Guvernul Norvegiei, prin intermediul Ministerului Culturii.

Pentru a marca finalizarea proiectului, va fi organizată o festivitate de deschidere a”Atelierului Intercultural Victoria” pe parcursul a cinci zile, în perioada 16 – 20 august. În prima zi, marţi, a fost vernisată o expoziție de fotografie cu tema ”Slatina, casa noastră”, care va rămâne deschisă publicului pe toată perioada acestei săptămâni. La eveiment a fost prezent şi primarul municipiului-reşedinţă de judeţ, Emil Moţ, care a vorbit despre importanţa acestui obiectiv.

cinema3

„Datorită fondurilor europene am reușit să reabilităm și să modernizăm integral acest obiectiv închis ani de zile la rând şi care, iată, de-acum este redat locuitorilor municipiului. Aici vor avea loc, pe viitor, cu preponderență activități cu rol cultural și îi invit pe slătineni să viziteze acest obiectiv pe toată durata acestei săptămâni pentru a vedea cum arată acest imobil în prezent”, a spus edilul.

cinema6

Miercuri va fi organizat un spectacol de muzică lăutărească susținut de artiști de etnie rromă, iar joi va avea loc un workshop pe teme de cooperare internațională și multi-culturalitate. Vineri va fi organizat un spectacol de teatru, iar în ultima zi va avea loc un bal tematic sub genericul ”România în perioada interbelică”, acțiune ce va debuta cu proiecția unui film mut. Tot atunci va avea loc şi tombola expoziţiei de fotografie, când va fi extras câştigătorul unui aparat de fotografiat profesionist.

cinema4

„În funcţie de numărul locurilor disponibile, slătinenii sunt aşteptaţi la aceste festivităţi”, a spus purtătorul de cuvânt al primăriei, Mugurel Manea.

Numit „Atelierul Intercultural «Victoria»”, proiectul a urmărit nu doar reabilitarea unei clădiri monument istoric, dar și valorificarea acesteia din punct de vedere arhitectural și redarea sa către publicul larg, precum și includerea atelierului într-un circuit cultural internațional.

cinema5

Scopul proiectului a constat în transformarea vechiului cinematograf „Victoria” într-un imobil cu o multiplă funcționalitate. Astfel, aici vor putea fi găzduite atât proiecţii cinematografice, dar şi spectacole de teatru, expoziţii de artă, conferinţe etc. Valoarea proiectului s-a ridicat la 7,5 milioane de lei, majoritatea banilor reprezentând finanţare nerambursabilă, contribuţia municipalităţii în cadrul proiectului fiind de circa 324.000 de lei.

Proiectul a presupus modernizarea vechii săli de cinema şi a sălilor adiacente (camera cu balcon, casa de bilete, sala de proiecţie şi sala de vizionare), montarea a două centrale termice pe gaz, înlocuirea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare, inclusiv amenajarea curții interioare și a subsolului pentru găzduirea de expoziții etc. Sala de cinema are o capacitate de 75 de locuri la parter şi 20 de locuri la balcon, accesul urmând să fie asigurat prin foaier – la parter, iar la etaj – prin hol şi casa scării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here