Se anunţă o nouă şedinţă cu scântei a Consiliului Local Slatina: Salubritatea, episodul 2

Şedinţa ordinară de miercuri, 24 august, se anunţă a fi din nou una cu scântei între aleşii liberali şi cei social-democraţi pe marginea proiectului de hotărâre privind avizarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare a localităţilor din judeţul Olt şi aprobarea propunerilor de modificare a acestuia, care l-a şedinţa ordinară de luna trecută a generat un adevărat scandal.

Proiectul de hotărâre privind avizarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare a localităţilor din judeţul Olt şi aprobarea propunerilor de modificare a acestuia se găseşte la poziţia 24 pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de miercuri şi ar putea încinge din nou spiritele dacă aleşii liberali se vor opune aprobării acestuia, aşa cum s-a întâmplat la şedinţa trecută. Prin acest act normativ municipalitatea încearcă modificarea respectivului regulament astfel încât contractul pe care îl are încheiat cu SC Salubris SA, operatorul privat căruia i-a fost delegat serviciul de salubritate al oraşului pe 25 de ani, să rămână valabil şi după ce proiectul „Managementul Integrat al Deşeurilor” în judeţul Olt va intra în vigoare. Astfel, Slatina nu va plăti pealiităţi nici către Salubris SA în eventualitatea rezilierii unilaterale a contractului aflat în vigoare, nici către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Olt-Eco”, în condiţiile în care ar renunţa la calitatea de membru. Cu toate acestea, aleşii liberali din consiliul local au votat luna trecută împotriva aprobării proiectului, în ciuda faptului că, prin vocea consilierului local Andrei Iordache, ei ceruseră nu demult soluţia modificării regulamentului ar fi cea mai potrivită. Împotrivirea liberalilor a degenerat într-un adevărat scandal din care nu au lipsit acuzaţiile dure, cele mai multe făcute de Andrei Iordache la adresa PSD şi la cea a reprezentanţilor acestui partid în Consiliul Local Slatina.

Dacă Primăria Slatina nu va rezolva problema salubrităţii, municipiul-reşedinţă de judeţ va fi exclus din ADI „Olt-Eco” şi va fi obligat să suporte parte din investiţiile de care a beneficiat încadrul proiectului „Managementul Integrat al Deşeurilor”. De asemenea, în cazul de declarare ca neeligibile a tuturor cheltuielilor proiectului, „Consiliul Judeţean Olt va solicita municipiului Slatina daune egale cu valoarea proiectului în sumă de 112.000.000 lei şi nu va putea depozita deşeurile la depozitul de la Bălteni”, aşa cum se arată în adresa numărul 64669/04.07.2016, emisă de către Consiliul Judeţean Olt şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  „Olt-Eco”, prin care se pune în vedere municipiului Slatina să adopte Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare a localităţilor din judeţul Olt.

Primăria Slatina a semnat, în 2010, un nou contract cu SC Salubris SA, sub numărul 11295/25.08.2010, pe o perioadă de 25 de ani, deşi primarul de atunci al oraşului, Darius Vâlcov, cunoştea faptul că Slatina devenise membră a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Olt – Eco” şi că în câţiva ani urma să devină funcţionabil proiectul „Managementul Integrat al Deşeurilor”. De altfel, reprezentanţii Consiliului Judeţean au atras atenţia atunci tuturor administraţiilor publice locale asupra faptului că nu trebuie să mai semneze asemenea contracte pe perioade foarte lungi de timp.

În prezent, pentru serviciile prestate, Salubris SA încasează în jur de 300.000 de lei pe lună, pe timp de vară, şi aproximativ 500.000 de lei pe lună, pe timp de iarnă, de la Primăria Slatina, la care se adaugă banii încasaţi de la populaţie în baza contractelor individuale încheiate cu slătinenii. Pe de altă parte, SC Salubris SA achită municipalităţii o redevenţă de numai 35.000 euro pe an.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here