Definitiv: Primarii din Osica de Sus şi Sprâncenata rămân fără mandate

Primarii comunelor Osica de Sus și Sprâncenata, Cezar Filip și Marin Mihăeșteanu, rămân fără mandate după ce, marţi, la Tribunalul Olt, au pierdut procesele împotriva Prefecturii Olt pentru anularea ordinelor prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatelor.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt, judecătorul Gheorghe Biolan. „În ambele cazuri instanța a decis respingerea cererilor, ca nefondate, deciziile fiind definitive și irevocabile”, a declarat Gheorghe Biolan.

Pentru primarul din Osica de Sus, Cezar Filip, condamnat la închisoare cu suspendare, prefectul judeţului, Silviu Neacşu, a emis ordinul de încetare a mandatului ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, potrivit căreia şi primarii condamnaţi cu suspendare îşi pierd mandatele. Filip are o condamnare definitivă pentru fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune şi uz de fals, fapte săvârşite în perioada în care ocupa funcţia de agent agricol în cadrul primăriei. În octombrie 2013, acesta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în acelaşi an fiind condamnat de Judecătoria Caracal la doi ani de închisoare cu suspendare.

Potrivit procurorilor, în perioada 2000 – 2009, o societate din Bucureşti a cumpărat pe raza judeţului Olt mai multe suprafeţe de teren, pe bază de chitanţă de mână în care a stipulat un termen de întocmire a contractului de vânzare cumpărare. Cu ocazia emiterii chitanţei de mână, societatea achita contravaloarea terenurilor către proprietarii care predau o copie de pe cartea de identitate şi de pe titlul de proprietate asupra terenului.

În aprilie 2012, societatea din Bucureşti a angajat un avocat din cadrul Baroului Olt pentru a introduce acţiuni la Judecătoria Caracal în vederea obţinerii unor hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act autentic de vânzare cumpărare a suprafeţelor de teren respective. La cererea de chemare în judecată trebuiau anexate chitanţa de mână, copie de pe titlul de proprietate, copie de pe cartea de identitate a proprietarului, certificatul de sarcini eliberat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt şi certificat fiscal eliberat de Primăria Osica de Sus.

Anchetatorii au mai arătat că pentru procurarea documentelor, reprezentantul societăţii l-a contactat pe Cezar Filip, la acea dată agent agricol la Primăria comunei Osica de Sus, care cunoştea situaţia cadastrală a terenurilor achiziţionate de societate şi, în schimbul unui comision, s-a angajat să ridice de la OCPI certificatele de sarcini şi de la Primăria Osica de Sus, certificatele fiscale primind contravaloarea taxelor necesare eliberării acestor documente.

La rândul său, primarul din Sprâncenata, Marin Mihăeşteanu, a fost declarat incompatibil, în iunie 2013, de Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit ANI, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 mai 2011 – 7 martie 2012, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de viceprimar al comunei Sprîncenata, cât şi pe cea de administrator al unei societăţi comerciale.

Marin Mihăeşteanu nu a contestat raportul ANI, care astfel a devenit definitiv, caz în care un primar îşi pierde mandatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here