Concursul de ocupare a posturilor de director și director adjunct de școli, punct final. Rezultate și neajunsuri

Punct final la concursul de ocupare a posturilor vacante de director și director adjunct la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din Olt. Rezultatele concursului au fost făcute publice, de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Olt, vineri dimineață, când s-a aflat că, la nivelul județului, 82 de unități școlare rămân, în continuare, fără conduceri noi. 

La nivelul județului Olt au fost scoase la concurs 207 posturi vacante, dintre care 169 de funcții de directori și 38 de posturi de director adjunct, pentru care s-au înscris 219 candidați. Dintre aceștia, 189 au vizat posturile de director, iar 36 pe cele de director adjunct, înscrierile fiind validate în cazul a 216 candidați.

După proba scrisă în cursă au rămas 146 de candidați, 43 fiind respinși și 17 neprezentându-se la concurs. La proba de evaluarea a CV-urilor s-au prezentat 149, dintre care au fost declarați admiși 122.

„La evaluarea CV-urilor au fost respinși 27 de candidați, dintre care 21 de candidați care au trecut de proba scrisă, iar la oferta educațională doi dintre candidați au fost respinși. Patru dintre candidați nu s-au prezentat din diferite motive. Unii dintre ei depuseseră cereri și pentru funcția de director, și pentru cea de director adjunct, și și-au retras una dintre cereri pentru că le fusese admisă cealaltă”, a precizat șefa IȘJ Olt, Felicia Man.

Neajunsuri

După ce s-a tras linie, 52 de unități învățământ pentru care au existat candidați, dar care au fost respinși, rămân, în continuare, fără conduceri noi.

Unităţile unde nu s-a înscris nimeni pentru ocuparea funcţiei de director sunt şcolile gimnaziale din Alunişu (Spineni), Brâncoveni, Cârlogani, Dobreţu, Drăghiceni, Făgeţelu, Găvăneşti, Grădinari, Grădinile, Ipoteşti, Leleasca, Nicolae Titulescu, Oporelu, Orlea, Perieţi, Schitu, Studina, Liceul teoretic Iancu Jianu, Şcoala „Virgil Mazilescu” Corabia, grădiniţele cu program prelungit 5 şi 7 din Slatina, dar şi Colegiul Naţional Agricol Carol I din municipiul-reşedinţă de judeţ.

Soluţia pentru ca aceste unităţi să aibă, totuşi, conduceri, este aceea ca pe posturile de director să fie alese, în consiliile profesorale ale respectivelor instituţii de învăţământ, cadre didactice care să facă parte din corpul experţilor de management. Aceasta din urmă, deși nu este una total obligatorie, ar fi de dorit. Aceeaşi soluţie va fi aplicată şi în cazul unităţilor unde candidaţii înscrişi în cursă nu au promovat concursul. Dacă, totuși, sunt școli în care nu există astefl de experți, pot fi propuse persoane care pot întruni, totuși, calități manageriale.

În total, 85 de unități de învățământ din Olt au nevoie de noi conduceri.

Cu toate acestea, pentru modul în care a fost organizat concursul în Olt, reprezentanta Ministerului Educației a avut cuvinte de laudă la adresa IȘJ.

„Din punct de vedere organizatoric: Inspectoratului Școlar Județean a fost organizator, iar doamna care a monitorizat concursul din partea Ministerului Educației mi-a spus să transmit colegelor mele care au coordonat echipele de concurs mulțumirile și aprecierile domniei-sale. Cele șase coordonatoare de concurs și secretarii aferenți numiți prin decizia inspectorului școlar general în urma validării în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar, și-au desfășurat activitatea în mod exemplar, cu profesionalism și cu foarte mult echilibru. Nu au răspuns provocărilor venite din partea candidaților sau din partea membrilor comisiei, pentru că am avut nu foarte multe situații tensionate, dar au fost câteva situații care puteau degenera într-un conflict. Am reușit să îi facem atât pe candidați, cât și pe membrii comisiei, să înțeleagă care sunt rigorile unui concurs”, a declarat șefa IȘJ Olt, Felicia Man.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here