Programul privind combaterea sărăciei, demarat de Guvernul Cioloş, aplicat şi în Olt

Sprijinită de instituțiile publice deconcentrate cu rol și competență în domeniu, Prefectura Olt anunță demararea unei campanii de informare în județ privind „Pachetul de servicii comunitare integrate“, care are la bază metoda managementului de caz lansat de Guvernul României în luna octombrie 2016. Este vorba, de fapt, de o componentă a Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei.

Prin această metodă, asistentul social lucrează împreună cu consilierul școlar sau mediatorul școlar, asistentul medical comunitar sau mediatorul sanitar, precum și cu furnizorii publici și privați de servicii sociale, ocupaționale, educaționale și medicale în scopul identificării nevoilor persoanelor vulnerabile și pentru a stabili planuri de intervenție, explică, prin intermediul unui comunicat de presă, prefectul de Olt, Silviu Neacşu.

„Aceste servicii sunt parte a Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei și a Strategiei Naționale pentru Incluziune Socială și Reducerea Sărăciei și vizează abordarea integrată a tuturor problemelor cu care se poate confrunta o persoană/familie vulnerabilă. Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei reprezintă și fundamentul setului de 47 de măsuri grupate în Pachetul Anti-sărăcie care a fost lansat de către Guvern la începutul acestui an”, se arată în documentul citat.

Acțiunea la nivelul judeţului Olt a fost stabilită urmare participării prefectului Silviu Neacşu la conferința „Incluziune socială și Pachetul Anti-sărăcie“, desfășurată, în 18 octombrie, la Palatul Victoria, unde au fost prezentate rezultate de etapă și perspective de viitor pentru măsurile destinate combaterii sărăciei.

„În vederea pregătirii acestei campanii de informare, prefectul și subprefectul județului au avut o întâlnire preliminară cu reprezentanții instituțiilor publice deconcentrate cu rol și competență în domeniu, în cursul zilei de luni, 31 octombrie 2016. Astfel, întâlnirile vor fi organizate pe zone, la ele participând, pe de o parte, reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Olt, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială Olt, Inspectoratului Școlar Județean Olt, Direcției Generale de Asitență Socială și Protecția Copilului Olt, Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Olt, Direcției de Sănătate Publică Olt, Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, pe de altă parte, asistenții sociali, mediatorii școlari, consilierii școlari, asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari din cadrul autorităților administrației publice locale și reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor și agenților economici”, se mai arată în comunicat.

Prima dezbatere a avut loc joi, 3 noiembrie, la Teatrul Național Caracal unde, în prezența subprefectului Ionuţ Cotarcea, au fost dezbătute măsurile adresate persoanelor vulnerabile, Pachetul Anti-sărăcie abordând integrat fenomenul sărăciei, în sensul în care își propune ca intervenția să opereze simultan pe mai multe planuri din domeniile social, educație, sănătate, ocupare, locuire și protecția drepturilor copiilor, nu doar pe un singur palier, „întrucât realitatea din teren demonstrează că doar o abordare integrată poate produce efecte pozitive în societate. De asemenea, au fost prezentate măsurile active de stimulare a ocupării forței de muncă”.

La întâlnire, pe lângă reprezentanții instituțiilor publice deconcentrate, au participat și reprezentanți ai primăriilor din 20 de localități din zona Caracal. Întâlniri similare vor avea loc în toate zonele județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here