Alexandru Grumaz, candidat ANR în Olt: Mă voi implica în proiecte ce ne vor schimba viața în bine

Generalul locotenent în rezervă Alexandru Grumaz, candidat din partea Alianței Noastre România pe lista Senatului la prima poziție în Circumscripția Olt, este inginer de telecomunicații şi absolvent al Academiei Tehnice Militare. După 1990 a studiat în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Națională de Apărare din Washington D.C., unde a obținut un master în Strategia Resurselor de Apărare. A contribuit, prin funcțiile deținute, la efortul comun al românilor de aderare a României la NATO. Este autorul, împreună cu echipa pe care a condus-o în cadrul Departamentul pentru Politica de Apărare, a primei Directive de planificare a armatei României, prezentată la Bruxelles în anul 2000 în fața celor 21 de ambasadori NATO ai țărilor membre la acea oră în Alianță. Cariera sa a fost marcată de participarea la cursurile J F Kenedy School of Government  Harvard și ale Centrului Europen pentru Studii de Securitate „George C Marshall” din Germania. Rigoarea și disciplina dată de haina militară au marcat întreaga sa carieră. Acum își dorește să facă treabă în Parlamentul României pentru conaționalii din Olt. Domnia-sa a acceptat invitaţia unui dialog propus de OLT-ALERT şi în care a precizat de ce a acceptat oferta Alianței Noastre România și ce își propune să facă în Parlament.

De ce candidați pe lista Alianța Noastră Romania pentru Parlament?

Am evitat mult timp să mă implic în politică, deoarece am văzut ce fel de luptă ciudată se duce atât în interiorul partidelor, dar și în afara lor. Consensul este o chestiune desuetă în România. Politicienii nu mai luptă pentru țară, ei luptă pentru ei și în preajma alegerilor se mai uită și la alegători. Cred că a venit timpul să-mi exprim poziția și să sprijin o schimbare în bine a societății românești. Iar schimbarea nu poate veni decât din Parlamentul României.

Nu doresc să rămân spectator în conditiile în care vreau ca țara mea să fie cu adevărat un stat european performant, cu o economie puternică, o agricultură modernă în care micul producător să fie la loc central, un învățământ dual modern care să pregătească copiii noștri pentru o meserie industrială și nu pentru una de vânzător la mall, o armată puternică și modernă, un sistem sanitar de ultimă generație în fiecare județ. Avem nevoie de un Proiect de țară ancorat în realitățile României.

Poate un militar de carieră să fie un bun parlamentar?

Da. Știu că experiența mea, rigoarea, disciplina și onestitatea pot adăuga valoare proiectelor propuse și a celor care vin în sprijinul îndeplinirii obiectivelor partidului, chiar dacă sunt propuse de alte forțe politice prezente în Parlament. Experiența nu îmbătrânește niciodată.

De ce din partea Alianței Noastre România?

Deoarece mesajul acestui partid patriotic rezonează cu profilul meu psihologic și profesional. Eu am jurat pe drapelul țării mele să-i apăr fruntariile cu prețul vieții. Să nu uităm niciodată ce spunea poetul George Topîrceanu: A fi patriot nu e un merit, e o datorie.

Aţi avut oferte şi de la alte formaţiuni politice?

Da. Am avut discuții cu oficiali de la PNL, discuții care nu s-au concretizat.

Ce ar trebui să știe alegătorii despre dvs?

Vreau să le transmit alegătorilor din Olt că mă voi implica în proiecte care ne vor schimba viața în bine fiecăruia dintre noi. Deși sunt military, iubesc pămăntul, iubesc agricultura pentru că părinții mei m-au crescut la țară, în Vlașca, dar și printre oșeni. În primul rând gospodăria țărănească, când dispune de unelte şi capital, este mult mai eficientă decât marea fermă de tip industrial. Iar pe baza asocierii voluntare, agricultura țărănească poate să practice cu succes activităţi pe scară mai largă. Avem un exemplu elocvent în acest sens. Coperativa Agricolă Industrială (CAI) Curtici s-a născut imediat după Revoluţie, pe bazele fostului CAP din oraşul arădean. Practic, CAP-ul nu a fost închis, ci s-a adaptat la capitalism. CAI Curtici are terenuri, ferme de animale, livezi şi magazine de desfacere. CAP-ul capitalist a devenit un exemplu de afacere de succes. Are o cifră de afaceri de 10 milioane de euro pe an, plăteşte asociaţilor anual câte 1.500 de kilograme de grâu la hectar – un record naţional – iar tractoriştii au ajuns să câştige şi 2.300 de euro pe lună în sezon. Să fie clar, nu neg faptul că în România este loc suficient şi pentru marea agricultură cerealieră. Eu îmi doresc, însă, ca Bursa europeană a grâului să revină la Brăila! În al doilea rând trebuie să reindustrializăm ţara, dar nu în mod haotic, ci pornind de la prioritatea dezvoltării agriculturii ţărăneşti. În cinci ani, când omenirea se va confrunta cu o acută criză alimentară, România ar putea vinde hrană sănătoasă în întreaga Europă, nu pe valută, ci pe lingouri de aur! Trebuie ca agricultura din Olt să fie pusă la locul ei în cadrul economiei României și asta prin voința și munca noastră, a celor din județ și a celor care îi reprezintă în Parlament.

Ce vă caracterizează?

Hotărârea, disciplina și încăpățânarea în a atinge obiectivele propuse.

Parlamentul are în acest moment o imagine foarte proastă. Vă întreb din nou: considerați că e cazul să faceți parte din el?

Eu îmi doresc un altfel de Parlament care să schimbe imaginea acestei instituții. Este posibil prin votul pe care dumneavostră îl veți da. Se spune în popor că ceea ce torni în ulcior aia bei!

Calitatea de parlamentar impune anumite restricții. Ce o să faceţi în momentul în care un parchet va cere incuviințarea pentru arestarea și retinerea unui coleg de partid?

Fără discuție voi vota cu DA. Legea trebuie respectată în oricare condiții.

Ce proiecte veți avea ca parlamentar ?

În domeniul  agricol și cel militar. Revederea legii care permite vânzarea pământului nostru. Să fim clari: nu interzicerea vânzării! Limitarea achiziției de terenuri agricole nu va ridica probleme la nivel european. Vreau ca străinii să nu mai cumpere ușor pămăntul. Astfel, societățile comerciale străine trebuie să aibă domiciliul stabil în România, iar pentru asta trebuie să fii ori cetățean european, ori să ai naționalitate română. De exemplu, cel mai mare producător agroalimentar de aici este de naționalitate arabă, dar este stabilit în România, iar ferma dânsului are 65.000 de hectare. Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan este ocolită. Sunt tranzacții cu suprafețe de teren de zeci, sute de hectare, care au ajuns să se facă prin donații, pentru a se ocoli procedurile. Sunt cel puțin două milioane de hectare de teren agricol care se află în proprietatea firmelor sau persoanelor străine.

Vreau ca românii să aibă prioritate și credite de la bănci cu dobăndă zero pentru cumpărarea pământului. Persoanele fizice să poată achiziționa terenuri agricole în limita a 150 de hectare, iar cele juridice până la cel mult 1.500 de hectare. Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence — Sistem de Informații pe Securitate Alimentară (SISA), românii mai dețin în proprietate sau arendă puțin peste 30% din suprafața de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare. Conform rapoartelor notariale, există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor (italieni 23,4%, nemți 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum și multinaționale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Vreau redarea demnității militarului român. Vreau să fie promovate programe speciale de asistenţă și sprijin pentru familiile personalului dislocat în teatrele de operaţii şi înființarea așezămintelor sociale pentru personalul în rezervă și retragere defavorizat. Acordarea tuturor drepturilor ce revin în mod legal militarilor, salarizarea corespunzătoare a corpului Soldaţilor şi Gradaţilor Profesionişti (SGP), asigurarea plății ajutoarelor la trecerea în rezervă. Alianța Noastră Romania va milita pentru refacerea sistemului piramidal al gradelor militare şi eliminarea acordării gradelor militare persoanelor care nu au ocupat funcții în structurile militare. Noi dorim înființarea în baza legilor aprobate (Legea 270/2015 privind Statul rezerviștilor voluntari) constituirea unei Gărzi Naționale a României, dar și o nouă categorie de forte, Corpul Infanteriei Marine.

Nu ați uitat nimic?

Ba da: sănătatea. Dispensarele, care odată erau în fiecare comună, au dispărut. Ele ar trebui reînființate. Cum? Stagiatura obligatorie a medicilor la țară, în primul rând a celor care vin din mediul universitar de stat (adică scolarizați din banii noștri) pentru un an de zile. La fel și pentru cadrele medii sanitare. Apoi trebuie să refacem cu adevărat învățământul profesional în meseriile tradiționale. România este o țară cu o tradiție meșteşugărească ancestrală. Nu trebuie să pierdem tradițiile, ele sunt sufletul nostru.

Dacă partidul vă va impune o anumită conduită referitoare la proiectele sale ce veți face? Sunteți gata să vă bateți pentru proiectele dumneavoastră în ciuda disciplinei de partid?

Proiectele pe care intenţionez să le promovez reprezintă obiective prioritare ale Alianței Noastre România. Nu suntem în conflict. Noi vom sprijini în Parlament și inițiativele legislative care vor contribui la îndeplinirea propriilor obiective, indiferent care va fi partidul care le va promova.

Cine va convins că trebuie să candidaţi?

Dorința de a schimba România. Îmi doresc o Românie normal, în care fiecare cetățean al ei să se regăsească, cu toate nevoile materiale, spirituale şi profesionale. Și, nu în ultimul rând, cele 7 punte din Declarația Program a lui Marian Munteanu.

Numiți trei dintre acestea.

Pământul României este al românilor și reprezintă cea mai importantă bogăție națională, pe care statul o va proteja în mod eficient. Vom opri înstrăinarea pământului țării și irosirea resurselor, vom recupera terenurile și bunurile înstrăinate fraudulos, vom opri distrugerea pădurilor și a mediului înconjurător;

Aflată la frontiera sud-estică a NATO și UE, România va fi un stat cu adevărat puternic doar în măsura în care va dispune de o armată națională, bine înzestrată și antrenată, și de o industrie de apărare de prim rang.

Aveți un model politic sau militar?

Generalul Colin Powell. Un militar iubit și admirat în același timp de militarii din lumea întreagă. Şi președintele american Ronald Regan, care a schimbat prin politicile sale Estul Europei.

Aveţi modele şi în România?

Sunt personalități pe care le admir, dar nu este cazul să devoalez acest lucru acum și aici, în cadrul acestui interviu. Poate un Iorga, un Titulescu, un Averescu, un Brătianu și, de ce nu, regele Ferdinand, cel care a reîntregit România. Nu știu și nu vreau acum să vă spun. Mai vorbim.

O ultimă întrebare, mai relaxantă, legată de pasiunea dumneavoastră pentru artă: ce muzică vă place?

Enescu, Mozart, dar și muzica populară românească, atât din Maramureș, cât și din Oltenia, aici unde Mariana Ionescu Căpitanescu excelează prin cântecele sale în dulcele grai oltenesc. A, și să nu uit muzica lăutărească unde un Fărâmiță Lambru sau Romica Puceanu au strălucit.

•A consemnat Costel Mirea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here