Liberalii din Olt, puşi de BEJ să retragă 50.000 de pliante considerate defăimătoare

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Olt a admis, marţi, o plângere formulată de PSD Olt împotriva organizaţiei judeţene a PNL pe marginea unor pliante distribuite în judeţ şi pe care social-democraţii le consideră defăimătoare, dispunând „înlăturarea din spaţiul public a materialului electoral care conţine sintagme referitoare la PSD”

În plângere se arată că, în data de 06.12.2016, „membrii PNL-Filiala Olt au distribuit cetăţenilor, atât pe stradă, cât şi în cutiile poştale, materiale electorale”, precizându-se că respectivele materiale „au fost tipărite şi distribuite cu scopul de a denigra PSD prin afirmaţii mincinoase pentru a influenţa votanţii în sensul atragerii către PNL – Filiala Olt, această formaţiune politică comiţând o infracţiune electorală”.

Este vorba de 50.000 de pliante tipărite conform dispoziţiilor prevăzute de art. 36 din legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Pliantele promovează imaginea premierului în funcţie al României, Dacian Cioloş, precum şi imaginea PNL, dar pe verso au fost tipărite sintagme defavorabile PSD, precum „Guvernarea Dragnea şi PSD duc România înapoi”, „PSD încurajează corupţia prin coaliţia anit DNA”, „PSD foloseşte banul public în interes personal”, „PSD face jocul Moscovei”, „Nu lăsaţi PSD să vândă ţara ruşilor” etc.

Biroul Electoral al Circumscripţiei 30 – judeţul Olt a constatat că aceste expresii transmit un mesaj electoral speculativ, defăimător, mesaj care poate influenţa negativ alegătorii, fapt ce încalcă prevederile art 65, aliniatele 5 şi 6 din Legii 208/2015. „În campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă. În sensul prezentei legi, prin discurs care incită la ură şi la discriminare se înţelege atât discursul, cât şi mesajele de propagandă electorală care incită, promovează sau instigă ura rasială, xenofobia, antisemitismul, alte forme de ură bazate pe intoleranţă sau orice altă formă de discriminare prevăzută la art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată”, se arată în legea 208/2015.

Prin urmare, Biroul Electoral Judeţean Olt a admis plângerea formulată de PSD Olt, ca fiind întemeiată. „Interzice difuzarea şi dispune înlăturarea din spaţiul public a materialului electoral care conţine sintagme referitoare la PSD, material comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Olt, executat de SC Tipografia Prod Com Târgu Jiu în tiraj de 50.000 de exemplare”, se arată în decizia BEJ, care a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt pentru ducerea la îndeplinirea a hotărârii.

Întrebat cum comentează această decizie luată cu majoritate de voturi de către reprezentanţii BEJ Olt, preşedintele PNL Slatina, Andrei Iordache, a declarat că „din punctul nostru de vedere nu am încălcat legea”, afirmând că hotărârea Biroului Electoral Judeţean va fi contestată, cel mai probabil, la Biroul Electoral Central.

„Dacă este vorba despre ceea ce ştiu eu, am vrut să prezentăm slătinenilor cele două variante din punctul nostru de vedere. Pe de-o parte vorbim de Dacian Cioloş, pe de-o parte vorbim de Liviu Dragnea. Şi dacă la Liviu Dragnea am spus că este un infractor, în sensul că este condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani şi jumătate de închisoare, bănuiesc că nu deranjează pe nimeni adevărul, sau, dacă deranjează, asta este realitatea. Şi atunci da, ne asumăm acest lucru fără nici un fel de problemă. Dacă am prezentat vreun neadevăr, atunci da, putem să ne atragem, pe lângă oprobiul public, şi consecinţele legale”, a mai declarat, într-o conferinţă de presă, Andrei Iordache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here