Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt ia decizii cel puţin curioase în privinţa unor cazuri de infestare a produselor alimentare de provenienţă animală. Astfel de cazuri sunt, de regulă, ţinute la secret de DSVSA sub motivul că, dacă le-ar face publice, populaţia ar intra în panică. Nu de aceaaşi părere sunt reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care, din contră, fac publice astfel de cazuri pentru ca populaţia să fie mai atentă în privinţa produselor pe care le consumă.
Ultima ispravă a medicilor veterinari de acest gen s-a consumat recent, când, deşi s-a descoperit că Oltul se numără printre judeţene în care au fost depistate focare de trichineloză, DSVSA Olt a ţinut ascunse astfel de cazuri. Întrebat de jurnalişti de ce instituţia pe care o conduce procedează aşa, directorul DSVSA, Veronel Bolborea, a motivat o asemenea practică invocând că „populaţia ar putea intra în panică”.
Nu de aceeaşi părere sunt superiorii lui Bolborea, respectiv reprezentanţii ANSVSA, care recent a dat publicităţii un comunicat de presă în care indică judeţele în care au fost înregistrate focare de trichineloză.
„În perioada 1 – 13 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele județene au fost depistate 14 focare de trichineloză în judeţele: Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea. Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la 9 porci domestici şi 6 porci mistreţi. Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp. Carnea infestată a fost pusă sub sechestru şi dirijată către unităţile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deşeurilor”, se arată în comunicatul ANSVSA, instituţie care reia apelul către cetăţeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi.
Luat la întrebări de jurnalişti, şeful DSVSA a recunoscut că, de-a lungul acestui an, în Olt au existat 14 cazuri de trichineloză la porci mistreţi vânaţi.
Nu este prima oară când DSVSA Olt procedează aşa. În urmă cu aproape trei luni, populaţia din Olt a aflat că un comerciant din Slatina a vândut cantităţi importante de brânză de oaie infestată cu bacteria E.coli după ce presa locală a dat publicităţii un comunicat nu al DSVSA Olt, aşa cum era firesc, ci al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.