Comercianții de produse pirotehnice din Olt, controlați la sânge de ITM, Poliție și jandarmi

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt desfășoară, în perioada 21.11.2016 – 06.01.2017, o campanie de verificare a respectării prevederilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă la desfășurarea activităților cu articole pirotehnice. La controalele care țintesc firmele autorizate să dețină și să comercializeze obiecte de distracție pe bază de materii pirotehnice, vor participa și polițiști, dar și jandarmi.

Începând cu data de 27 decembrie 2016, acțiunile de verificare și control se vor desfășura împreună cu polițiști și jandarmi, acțiunile urmând a se desfășura pe tot cuprinsul judetului Olt.

„Se va urmări respectarea prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Controalele vor viza în special agenții economici care comercializează obiecte artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice”, a declarat șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, Cristian Ungureanu.

Deținerea și comercializarea acestor produse se face numai de către persoane (fizice sau juridice) autorizate de catre ITM și Poliție.

La nivelul judetului Olt există 14 societăți autorizate să dețină și să comercializeze obiecte de distracție pe baza de materii pirotehnice, șase la Slatina, patru la Caracal și câte una la Balș, Piatra Olt, Scornicești și Găneasa.

Conform Legii nr. 126/1995, vânzarea obiectelor artizanale de distracție fabricate sau confecționate pe baza unor amestecuri pirotehnice se realizează numai după inscripționarea pe ambalajul acestora a instrucțiunilor de folosire în limba română, a clasei din care fac parte și a declarației de conformitate.

„Vânzarea acestor obiecte artizanale, indiferent de clasa din care fac parte, se poate face numai de către persoane autorizate în acest sens și numai în locuri autorizate. Persoanele fizice sau juridice autorizate sunt obligate să vizeze anual autorizația de funcționare la ITM Olt și IPJ Olt, iar la depozitarea, păstrarea și mânuirea acestora să respecte normele tehnice privind regimul materiilor explozive. Vânzarea acestor produse de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani este interzisă”, a mai precizat șeful ITM Olt.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție, dacă faptele nu sunt săvârșite astfel încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiuni, și se sancționează cu amendă între 2000 lei și 7500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here