DNA lovește puternic într-o instituție cu angajați și în Olt. Mai mulți dintre aceștia au fost audiați

Este vorba de Direcţia Regională de Poștă Sud-Vest Craiova, de care ține și Poșta Olt și la nivelul căreia se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale. Mai multe persoane au fost audiate și puse sub urmărire penală.

Mai precis, este vorba de zeci de persoane care ar fi decontat ilegal bilete de odihnă şi tratament între anii 2009-2012.

Potrivit anchetatorilor, cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, însă cauza a fost declinată, în decembrie 2014, Serviciului Teritorial Craiova al DNA.

„Pe rolul Serviciului Teritorial Craiova se află înregistrat un dosar în care se efectuează acte de urmărire penală faţă de 26 de persoane, la data faptelor reprezentanți ai Direcției Regionale de Poștă Sud-Vest Craiova, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2009-2012. Obiectul dosarului îl reprezintă întocmirea, aprobarea şi avizarea de documente justificative privind decontarea presupus nelegală de bilete de odihnă și tratament“, au transmis anchetatorii în cadrul unui răspuns oferit gds.ro.

Procurorii DNA nu au comunicat numele celor 26 de persoane, dar șeful Oficiului Judeţean de Poştă Olt, Vasile Iosub, a confirmat, pentru Gazeta Nouă, că mai mulţi angajaţi din judeţ au fost audiaţi de procurorii DNA.

„Ancheta a fost făcută în urma unui control intern. Deocamdată, nu am nicio informaţie privind judeţul Olt. Sigur că da, au fost audiaţi angajaţi ai Poştei din judeţul Olt. Problema e că luau pe numele altor colegi bilete de tratament. Conform contractului colectiv de muncă, fiecare salariat, până la un anumit nivel de salarizare, avea dreptul la bilete de odihnă şi tratament. Au fost astfel de cazuri de salariaţi, însă nu ştiu dacă au fost corecte, pentru că n-am făcut noi cercetarea internă, ci salariaţi ai Companiei Naţionale, de la Bucureşti”, a declarat, potrivit Gazeta Nouă, Vasile Iosub.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta în acest dosar, în care au fost audiate peste 1.000 de persoane, se apropie de final.

Scandalul biletelor de tratament care ar fi fost decontate nelegal la Direcţia Regională de Poştă Sud-Vest Craiova a izbucnit în cursul anului 2012, când conducerea Poștei Române a și anunțat că va extinde contolul pe perioada 2009-2012. „Serviciul de Control Managerial şi Control Financiar de Gestiune al Poştei Române a realizat un raport cu privire la operaţiunile ilegale cu bilete de odihnă şi tratament, decontate de companie, derulate de foşti directori şi lideri de sindicat ai fostei Direcţii Regionale Poştale (DRP) Craiova. În total, sunt implicate 14 persoane, lideri de sindicat şi foşti directori, iar prejudiciul se ridică la câteva sute de mii de lei pentru un interval de 90 de zile. Cercetările vor fi extinse pentru perioada 2009-2012 şi la nivelul tuturor fostelor direcţii regionale“, declarau, pentru Mediafax, surse din cadrul Poștei Române, în august 2012.

Potrivit contractului colectiv de muncă, salariaţii cu venituri scăzute din Poşta Română beneficiau atunci de decontarea parţială a costului biletelor de odihnă şi tratament, care putea atinge cel mult 110 lei/zi/persoană pentru maximum 12 zile de concediu. În urma anchetei au fost decoperite cereri false, unele fiind depuse chiar şi pentru familii formate din câte opt membri, pentru care s-au încasat sume de peste 10.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here