Se caută şi în Olt MORŢI pentru care Vitalaire ar fi încasat bani de la Casa de Sănătate

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt a pornit un control la nivelul pacienţilor care depind de aparatele de oxigenoterapie puse la dispoziţie, contracost, de AirLiquide Vitalaire România SRL, brandul multinaționalei AirLiquide Franţa în materie de aparate de oxigenoterapie. Verificările au fost cerute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tuturor structurilor subordonate din ţară în urma anchetei jurnalistice coordonate de ziaristul Cătălin Tolontan în Gazeta Sporturilor.

Potrivit anchetei, AirLiquide Vitalaire România SRL, cu sediul în Iaşi, s-ar face vinovată de mai multe nereguli grave, printre care aceea că ar fi decontat la casele judeţene de asigurări de sănătate servicii furnizate unor pacienţi decedaţi în contul utilizări concentratoarelor de oxigen de care oameni care suferă de anumite boli depind pentru a trăi. Mai mult, firma s-ar folosi de contabilitate dublă, folosind în instanţele de judecată facturi false pentru încasarea unor sume de bani.

Potrivit unor surse citate de autorii anchetei, compania fraudează și pacienții, și statul, prin mai multe căi: întocmește facturi false și le prezintă în instanță; completează în numele pacienților documentele pentru Casa de Sănătate; ia bani și de la pacienți, și de la Casă; deconteză bani din buget în numele unor oameni morți; decontează la Casă aparate pe care oamenii nu le-au folosit sau care n-au ajuns niciodată la pacienți.

Un control al CNAS ar fi confirmat unele dintre aspectele sesizate. ”Controlul nostru a vizat ultimii trei ani: 2014-2016. Există, în medie, 500 de cazuri pe an în care Vitalaire a decontat pe CNP-ul unor asigurați decedați! Un singur județ, Caraș, nu are nici un caz de mort decontat, pentru că au refuzat să plătească 12 cereri de CNP-uri de morți. Vom trimite datele la Parchet. Intenționăm să extindem controlul pe mai mulți ani”. a declarat Augustus Costache, purtător de cuvînt al CNAS, citat de tolo.ro.

Doar din 2014 și până azi, Casele de Sănătate au făcut plăți pentru 1.500 de morți în contul AirLiquide Vitalaire SRL, mai arată tolo.ro.

În acest context, CNAS a cerut şi Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt să efectueze un control pe acest subiect.

„Vom utiliza metoda verificărilor încrucişate, adică vom confrunta datele noastre oficiale privind evidenţa acestor pacienţi cu datele de la Evidenţa Populaţiei. Dacă vor exista nereguli ele vor fi identificate imediat prin această metodă”, a declarat, pentru OLT-ALERT, preşedintele CJAS Olt, Valentin Ciocan.

Surse din sistemul medical local au declarat pentru OLT-ALERT că eventuale nereguli ar putea exista din cauză că familiile unor pacienţi decedaţi care au utilizat aparate de aer de la Vitalaire în timpul vieţii nu au anunţat imediat decesul pacienţilor, ci cu întârzieri pentru care, ulterior, s-au decontat bani de la Casa de Sănătate.

„În asemenea condiţii, desigur că firma nu are de unde să ştie că în cazul unuia sau altuia dintre pacienţi a survenit decesul. Dacă familia pacientului decedat nu anunţă în timp real decesul la firmă, firma nu are de unde să ştie data decesului şi decontează, în mod firesc, la Casă. Asta în condiţiile în care informaţiile vor fi confirmate şi la noi”, au spus sursele citate.

Potrivit unor date oficiale, Casa de Asigurări de Sănătate Olt a decontat, doar în ultimul trimestru al anului trecut, circa 120.000 de lei pentru astfel de servicii, reieșind o medie de 40.000 de lei pe lună. Din 2010 până în prezent, peste 140 de pacienți au beneficiat de aparate de oxigenoterapie.

Potrivit procedurii actuale, casele de sănătate decontează, în baza documentației medicale eliberată de medicul specialist, maximum trei taloane pentru un pacient care închiriază echipamente de la firme precum Vitalaire (pentru maximum trei luni), după care procedura trebuie reluată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here