„Vedetele” penale din Olt, la început de an/Ultimele NOUTĂŢI în evoluţia proceselor

„Vedetele” penale din Olt trimise în judecată de procurori îşi reiau, la început de an, înfăţişările în faţa judecătorilor.

Primul care a avut termen în instanţă, la doar 10 zile de la trecerea în noul an, este omul de afaceri Marian Florescu, trimis în judecată pentru evaziune fiscală, dosarul fiind judecat de Tribunalul Olt. La cererea avocatului său, judecătorii au amânat cauza pentru 14 februarie şi au dispus crearea unui dosar asociat, având ca obiect „verificarea temeiniciei şi legalităţii măsurii preventive a controlului judiciar”, măsură dispusă de procurori înainte de trimiterea dosarului în instanţă. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Marian Florescu, în calitate de administrator al SC Business New Era Creativ SRL şi al SC Alinmar Construct SRL, în perioada 2006 – 2015 a înregistrat în evidenţa contabilă a celor două societăţi comerciale cheltuieli care aveau la bază operaţiuni fictive. Prin această manevră afaceristul slătinean a urmărit reducerea bazei impozabile, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de peste 3.174.918 lei (peste 31 de miliarde de lei vechi). Pe parcursul cercetării penale, inculpatul a achitat jumătate din prejudiciul infracţional, respectiv 1.560.000 de lei.

Fostul primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a avut, şi el, termen în 11 ianuarie în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Olt şi în care este acuzat de luare de mită. Şi în cazul său judecătorii au decis amânarea cauzei la data de 1 februarie 2017, „pentru a se audia martorii din rechizitoriu şi pentru a da posibilitatea apărătorilor aleşi ai inculpatului să se prezinte la instanta de judecată”. În acest dosar Vâlcov este acuzat de DNA că, „în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză (este vorba de omul de afaceri slătinean Sorin Păduraru – n.r.) aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva firmă, printr-o firmă intermediară, peste 2,1 milioane lei” . Banii au fost pretinşi pentru ca denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

Darius Vâlcov a avut înfăţişare, în 16 ianuarie, şi în mega-dosarul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care este judecat pentru fapte de corupţie comise în timpul mandatelor de primar şi de senator, alături de fostul său locotenent Minel Prina, fost administrator public şi primar al Slatinei, Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Vâlcov) şi de oamenii de afaceri Timofte Petre Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian. Cauza a fost amânată la 2 februarie. Vâlcov este acuzat de DNA de trafic de influenţă pentru că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, firmă care a derulat contracte cu Compania de Apă Olt pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare din oraşele Slatina, Scorniceşti şi Potcoava.

Minel Prina va avea şi el înfăţişare, miercuri, 18 ianuarie, la Tribunalul Olt în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru pentru abuz în serviciu, alături de foştii săi colegi Mihaela Stana (fost viceprimar şi primar interimar) şi Mirela Pătru, director al Direcţiei Administrarea Domeniului Public și Privat (DADPP), dar şi de Gheorghe Beznea, expert tehnic autorizat, şi Iulius Severus Marinescu, ultimii doi pentru complicitate la abuz în serviciu. Faptele au legătură cu terenul pe care Iulius Severus Marinescu, soţul fostei preşedintă a Tribunalului Olt, judecătoarea Carmen Marinescu, l-a cumpărat, de la Primăria Slatina, la preţ subevaluat, cu banii pe care soţia sa îi primise mită de la interlopul Sandu Anghel, alias Bercea Mondial, pentru a-l favoriza pe acesta într-un dosar în care era judecat de Tribunalul Olt. În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în cursul lunii iunie 2011, inculpatul Minel Florin Prina, administrator public al Slatinei la data faptelor, a determinat-o pe inculpata Mirela Pătru, director executiv adjunct al Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat (DADPP) să-l ajute pe Iuliu Severus Marinescu în demersurile sale care vizau achiziționarea unui teren situat în intravilanul municipiul Slatina pentru a-și construi o casă. Acesta a fost ajutat, dar în aşa fel încât să cumpere terenul la un preţ cu mult subevaluat.

Pa 23 ianuarie la Judecători Slatina va avea înfăţişare şi omul de afaceri Sorin Păduraru în dosarul în care este acuzat de procurori de complicitate de abuz în serviciu. La ultimele trei termene, cauza a fost amânate pentru efectuarea unei expertize în dosar. Păduraru este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în cauza în care primarul comunei Izvoarele, Florian Constantin, este cercetat pentru abuz în serviciu. Obiectul dosarului îl reprezintă un împrumut pe care Primăria Izvoarele l-a făcut nu la o bancă, aşa cum cere legea, ci la SC Condor Păduraru SRL, banii fiind cheltuiţi pentru realizarea unui proiect executat de aceeaşi companie de construcţii. Împrumutul a fost efectuat cu încălcarea Legii finanţelor publice, susţin anchetatorii, tranzacţia prejudiciind bugetul local cu peste două sute de mii de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here