Milioane de români primesc, de la 1 februarie, salariu minim mărit. Ce spun patronii

De astăzi, peste un milion jumătate de români care muncesc pentru salariul minim pe economie vor primi „în mână” 1.065 lei lunar faţă de 925 cât încasau până acum. Bucuria lor, îngrijorarea patronilor. Administratorii micilor afaceri vorbesc despre efecte colaterale: scumpiri, disponibilizări sau chiar închiderea afacerilor.

„În ultimii doi ani de zile, salariul a crescut cu aproape 40% iar productivitatea în România nu a crescut cu atât. Foarte mulți din angajatori vor compensa această creștere prin creșterea prețurilor”, a explicat președintele Camerei de Comerț din Iași, Paul Butnariu.

Zilnic, într-o fabrică din Pașcani, 140 de angajați croiesc și cos haine. Jumătate din ei muncesc pe salariul minim pe economie. Începând cu luna februarie, patronul acestei firme trebuie să le dea salariaților cu 16 la sută mai mulţi bani la salariu. În consecinţă, omul de afaceri a decis la rândul său să mărească prețul produselor. Şi a început să piardă clienţi.

Partenerii noștri au fost nevoiți să găsească un alt loc să prelucreze. Probabil o să ne despărțim de cei care nu își făceau până acum treaba și o să rămânem cu cei foarte buni pe care o să-i plătim mai bine”, a explicat patronul unei fabrici de confecții, Constantin Popa.

Dacă acest patron încearcă să se mențină pe piață în urma majorării salariilor, Un alt întreprinzător a luat o decizie drastică la Bacău. A închis fabrica de confecții la care lucrau 80 de oameni.

Nu mai era rentabilă afacerea. SRL presupune ca scop major obţinerea de profit. Nu se mai întâmpla şi plus că am considerat că impactul salariului minim va fi negativ asupra activității noastre”, a spus administratorul fabricii de confecții, Ionuț Adrian Popovici.

Probleme sunt și în domeniul construcțiilor, domeniu în care majoritatea angajaților primesc salariul minim pe economie. Directorii firmelor spun că vor crește tarifele.

„Consider că atunci când se iau astfel de decizii ar trebui dată posibilitatea mediului de afaceri să poată să își recupereze aceste creșteri salariale. Undeva 20% tariful de manoperă va crește”, a explicat directorul general al unei firme de construcții, Irinel George Tofan.

„O creștere abruptă așa cum se întâmplă acum cu 16% e puțin exagerată”, a adăugat analistul economic Dan Chirleșan.

În prezent, 1 milion 540 de mii de români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here