Sesizări penale pentru evaziune de zeci de milioane în Olt/Domeniile fărădelegii

Inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt au descoperit, anul trecut, pe terenul evaziunii fiscale, prejudicii de aproape 40 de milioane de lei pentru care au efectuat peste 50 de sesizări penale. De asemenea, reprezentanții Inspecției Fiscale au aplicat sute de amenzi contravenţionale, în valoare de peste 300.000 de lei.

Organele de inspecţie fiscală din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt au efectuat, în 2016, 676 de acţiuni de inspecţie fiscală, 346 la contribuabili persoane juridice şi 330 la contribuabili persoane fizice, potrivit Fiscului local.

De asemenea, au fost efectuate 413 controale inopinate la contribuabili persoane juridice si 162 la contribuabili persoane fizice.

„Acţiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii si exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.

Urmare acţiunilor de inspecţie fiscală efectuate au fost atrase la bugetul general consolidat sume suplimentare în valoare totală de 100.294.998 lei.

Pentru deficienţele constatate, au fost aplicate 245 de amenzi contravenţionale, în valoare de 305.700 lei şi au fost înaintate organelor de urmărire penală, în vederea efectuării cercetărilor, 51 sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare de 38.991.168 lei .

De asemenea, în ceea ce priveşte verificarea realităţii şi legalităţii sumelor negative din deconturile de TVA cu opţiune de rambursare cu control anticipat, Inspecţia Fiscală Olt a soluţionat  în anul 2016 un număr de 216 deconturi TVA în valoare de 26.577.296 lei.

Urmare inspecţiilor efectuate, s-a aprobat la rambursare suma de 24.962.105 lei şi s-a respins suma de 1.615.191 lei, ceea ce reprezintă 6,07 % din suma solicitată la rambursare.

Totodată, la contribuabilii supuşi inspecţiei fiscale a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 11.201.190 lei.

Domeniile de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscală prin prisma rezultatelor activităţii de inspecţie fiscală în anul 2016 sunt următoarele: lucrari de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale; turnarea metalelor neferoase uşoare; lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor; comerţul cu ridicata nespecealizat și intermedierile în comerţul cu produse diverse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here