Ziua Protecției Civile, sărbătorită de pompierii olteni. Mai mulți militari, înaintați în grad/FOTO

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt a sărbătorit, marți, alături de înalți oaspeți ai județului, printr-o ședință festivă, ziua de 28 februarie, dată la care s-au împlinit 84 de ani de la emiterea Înaltului Decret Regal prin care Regele Carol al II-lea aproba Regulamentul Apărării Pasive, consfințind apariția primelor structuri de protecție civilă în țara noastră. În cadrul manifestărilor, desfășurate la sediul inspectoratului din Slatina, mai mulți militari au fost înaintați în grad.

În cadrul ceremoniei au fost prezentate mesajele de felicitare din partea oficialităților centrale, au fost acordate diplome cadrelor militare în rezervă care au activat în domeniul protecției civile, au fost înaintate în grad cadrele militare care s-au remarcat în activitatea desfășurată, s-au prezentat repere din activitatea SMURD și au fost premiați mai mulți pompieri.

Cu ocazia Zilei Protecției Civile, au fost înaintați în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad, cinci pompieri: în gradul de maior, căpitan Nuță Gigi – Detașamentul Caracal; în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Dincă Liviu – Serviciul Logistic, plutonier major Marineci Adrian – Detașamentul Slatina, plutonier major Vioreanu Marian – Detașamentul Slatina, plutonier major Ionescu Laurențiu – Detașamentul Caracal.

De asemenea, au fost acordate diplome aniversare și diplome de merit cadrelor militare în rezervă care au activat în domeniul protecției civile, dar și pompierilor care s-au remarcat prin profesionalism și spirit civic în diverse situații.

Au fost acordate diplome aniversare domnului col. (r) Răduică Marin, domnului col. (r) Ivănescu Marin, domnului col. (r) Buican Dumitru, domnului col. (r) Vulpe Marian, domnului lt. col. (r) Tache Ion, domnului lt. col. (r) Răgălie Gheorghe, domnului plt. adj. șef (r) Pavel Ion.

„Premiem astăzi pompierii care au dat dovadă de spirit civic și profesionalism pe timpul misiunii de stingere a incendiului izbucnit, în data de 13 februarie, la depozitul de mase plastice din municipiul Slatina, strada Milcov. Plutonier adjutant Voica Marius, șef gardă intervenție stingere în cadrul Detașamentului Slatina, plutonier major Dițu Cătălin, conducător autospeciale în cadrul Detașamentului Slatina și plutonier adjutant Marcu Ion Titi, comandant de echipaj și conducător autospeciale în cadrul Stației Scornicești. Cei trei militari se aflau în timpul liber, la un atelier mecanic aflat în incinta fostului abator, în imediata apropiere a depozitului afectat de incendiu și au acționat, împreună cu echipajele de pompieri, mai bine de șapte ore, pentru lichidarea incendiului. Întreg personalul unității care a participat la intervenția din data de 13 februarie a fost recompensat cu citarea prin ordin de zi pe unitate”, a spus, la eveniment, inspectorul șef al ISU Olt, locotenent-colonelul Adrian Tănase.

În cadrul festivităților au fost prezentate și repere din activitatea SMURD Olt, structură care a fost operaționalizată în urmă cu opt ani, în data de 28 februarie. La opt ani de la operaționalizarea SMURD, Lt. col. Zaharia Lucian și Plt. adj. Micu Mihai au primit diplome de merit în semn de mulțumire pentru implicarea în dezvoltarea acestei structuri la nivelul județului Olt.

 „Împlinirea a opt ani de la operaționalizarea SMURD Olt constituie un prilej de a ne exprima prețuirea și mulțumirea pentru toți pompierii care încadrează echipajele SMURD pentru devotamentul și profesionalismul de care au dat dovadă în nobilele misiuni de salvare a vieților omenești”, a vorbi, în cadrul momentului, șeful ISU Olt.

La evenimentele de marți au participat, ca invitați speciali, alături de cadrele militare în rezervă și cadrele active ale inspectoratului, Petre-Silviu Neacșu, prefectul județului Olt, și Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt.

De Ziua Protecției Civile, pompierii olteni au organizat și Ziua Ușilor Deschise, în cadrul căreia copiii și părinții prezenți au avut norocul să vadă câteva dintre exercițiile pe care salvatorii le pun în aplicare în intervenții.

•••

Marți, 28 februarie, s-au împlinit 84 de ani de la emiterea Înaltului Decret Regal prin care Regele Carol al II-lea aproba Regulamentul Apărării Pasive, consfințind apariția primelor structuri de protecție civilă în țara noastră.

Conceptul de protecție civilă a evoluat de la ,,apărarea pasivă” la ,,apărarea locală antiaeriană”, în 1952 (prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi ,,apărarea locală antiaeriană” își schimbă denumirea în ,,apărarea civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de ,,protecție civilă” (în Legea apărării naționale nr.45 din 1 iulie 1994). În luna octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri.

La 8 noiembrie 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr.481 prin care Protecţia Civilă din România devine o componentă importantă a sistemului securităţii naţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here