Legea care te amendează dacă nu faci nimic: NU este glumă/Sancțiunea este uriașă

Dacă treci pe lângă un incendiu de vegetație sau de pădure și nu faci nimic pentru limitarea şi stingerea acestuia ești pasibil de amendă, atenționează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt. Iar sancțiunea nu este deloc mică, putând ajunge până la 2.500 de lei. 

Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești. Dacă se întâmplă să treci pe lângă un incendiu de vegetația sau de pădure și nu intervii imediat cu mijloacele de care dispui în acel moment pentru limitarea şi stingerea acestuia, poți fi amendat cu până la 2.500 de lei.

Cel puțin așa prevede Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

„Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei”, se arată în actul normativ citat.

Iar cei care se încumetă să dea foc vegetației uscate fără acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului riscă amenzi cu mult mai mari, respectiv sancțiuni cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru cele juridice, conform Legii 265/2006. Și acestea nu sunt singurele sancțiuni aplicate pentru o asemenea faptă.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi.

Cu aceeași amendă se sancționează și amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Cum se pot evita sancțiunile

Pentru evitarea producerii unor evenimente negative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt reaminteşte cetăţenilor regulile generale în ceea ce privește arderea vegetației uscate:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulaţie, urmare a scăderii vizibilităţii în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezenţa permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, asfalt, bitum, ulei etc.

Echipajele ISU Olt au acționat în acest an pentru stingerea a peste 20 de incendii de vegetație uscată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here