Olt: Expoziție de gastronomie tradiţională oltenească cu demonstrații practice

Muzeul Judeţean Olt va organiza, în 18 martie, de la ora 12.00, în localitatea Bobicești, în parteneriat cu Centrul de Echitație „Epona Horse Land”, o expoziție de bucătărie tradițională intitulată „Din bucătăria bunicii”.

Este vorba de o expoziţie de gastronomie tradiţională oltenească în cadrul căreia vor avea loc demonstrații practice și un concurs de gastronomie tradițională oltenească.

„Prin această expoziţie în care vor fi prezentate obiecte care se regăseau odinioară într-o bucătărie tradiţională – vatra cu testul de pământ, piua pentru sare, putineiul pentru bătut laptele, tâlvul pentru scos vin sau găvanul pentru pisat usturoi – ne propunem să redescoperim alături de publicul nostru vizitator amprenta zonală a bucătăriei tradiţionale olteneşti”, a explicat directorul Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică.

În plus, publicul vizitator va avea ocazia să petreacă momente speciale alături de caii Centrului de Echitație „Epona Horse Land”.

„În cultura noastră tradițională, calul este prezent nu numai în sărbătorile și obiceiurile din ciclul calendaristic, ci și în cele care vizează viața omului (nașterea, căsătoria și înmormântarea). Despre semnificațiile apotropaice și puterile magice ale acestui animal prezent în viața țăranului român cei interesați pot afla fiind alături de noi la acest eveniment inedit. Gesturile cotidiene, cum ar fi cel al preparării hranei, cad deseori într-o platitudine uzuală. Gătitul este un act ce poate părea banal, dar această necunoaştere poate fi risipită de îndată ce încercăm să pătrundem în seva acestui ritual familiar, cu origini ancestrale ce dovedesc legătura implicită dintre spiritualitate, bucatele gătite şi gesturile săvârşite pentru pregătirea hranei”, mai arată șeful Muzeului Județean Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here