Eveniment medical de AMPLOARE la Slatina: Toată suflarea medicinei locale a participat-FOTO/VIDEO

Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina a găzduit, joi, 6 aprilie, prima ediția a Zilelor Medicale Slătinene, eveniment de referință pentru imaginea medicinii locale organizat de Spitalul Județean de Urgență Slatina și care s-a bucurat de atenția autorităților locale. Sala aproape că s-a umplut de medici din toate generațiile, de la cei mai în vârstă, mulți aflați la conducerea secțiilor medicale din spital, până la cei tineri care au ales să muncească la spitalul din Slatina, nelipsite fiind și asistentele medicale.

În cadrul evenimentului, care va dura două zile, medicii specialiști din cadrul Spitalul Județean de Urgență Slatina prezintă lucrări științifice explicând boli tratate și metodele utilizate de ei pentru vindecarea bolnavilor.

Dr. George Craioveanu

Medicul care a deschis seria conferințelor de acest gen a fost doctorul George Craioveanu care a vorbit, folosindu-se de imagini foto și video care i-au ilustrat explicațiile din cadrul lucrării intitulate „Operabilitatea în cancerul de limbă și planșeu oral”. Despre „reconstrucția de limbă” a vorbit, apoi, dr. Andrei Ștefănescu.

Dr. Andrei Ștefănescu

Tot ieri, medicul Gabriel Chiriac a susținut lucrarea „Colecistita acută litiazică – considerații pe marginea unui serviciu chirurgical de urgență”, iar medicii A. Ciulinca, M. Paunescu, C. Vodița, E. Brezoi și S. Burea au vorbit despre „aportul imagisticii moderne în diagnosticarea tumorilor cerebrale”.

„Tromboze venoase cerebrale – capcane, diagnostic, conduită terapeutică” este lucrarea semnată și susținută de medicii Renică Diaconescu, M. Delureanu, C. Arsenie și E. Ghiță.

În parte a doua a evenimentului demarat joi au mai susținut lucrări științifice medicii Cornel Moisă („Implicația stresului oxidativ în trombocitemia esențială. Design Studiu” și „Patologia Oncohematologică în experiența Compartimentului de Hematologie. Studiu retrospectiv”) , Bogdan Georgescu (Abordul multimodal al tratamentului litiazei urinare), Gabriel Chiriac (Abordul laparascopic în chirurgia de urgență), Radu Ungureanu (Tratamentul modern al afecțiunilor urologice – trecut, prezent și viitor), Mădălin Săndulescu (Terapia fracturilor de mandibulă –  reducerea ortopedică versus reducerea chirurgicală deschisă), George Craioveanu (Un caz rar de calcul salivar gigant asimptomatic, inclavat în ductul Wharton al glandei submandibulare drepte), Ștefan Jidovin (Osteosinteza cu DCS în fracturile șoldului), Daniel Călin (Opțiuni terapeutice în fracturile pertrohanteriene), Constantin Corbea (Urgența amânată în chirurgia plastică), Liviu Radu – șeful Serviciului de Medicină Legală Olt, A. Cătănescu și A. Idor (Importanța și implicațiile examenelor interdisciplinare în medicina legală clinică) și Sorin Lesnic (Aspecte ale malpraxisului în activitatea medicului de familie).

•••

În deschiderea evenimentului, reprezentanții autorităților județene au vorbit despre importanța manifestării, dar și despre importanța actului medical de calitate, de dăruirea și profesionalismul cu care medicii și personalul medical, în general, din Spitalul Județean de Urgență Slatina își fac meseria în slujba pacienților, dar și despre pașii importanți făcuți în ultimii ani în privința investițiilor majore făcute la spitalul slătinean, atât pentru modernizarea mai multor secții, cât și pentru dotarea unității sanitare cu aparatură medicală de înaltă calitate.

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt

„Astăzi dăm startul primei ediții a Zilelor Medicale Slătinene. Ca președinte al Consiliului Județean, nu poate decât să mă bucure o asemenea inițiativă. Consider că un asemenea eveniment este, din punctul meu de vedere, important pentru prestigiul cadrelor medicale. Consiliul Județean Olt, instituție pe care o reprezenit, de șapte ani de când a preluat Spitalul Județean de Urgență Slatina, s-a implicat permanent în modernizarea și dotarea lui, atât prin atragerea fondurilor europene, prin atragerea de fonduri guvernamentale, prin implicarea Ministerului Sănătății în toate proiectele noastre, dar și prin alocarea anuală, permanentă, de la bugetul Consiliului Județean Olt, de resurse pentru modernizarea spitalului. Dar pe lângă toate aceste investiții, modernizări și dotări, adevărata plus valoare a actului medical o aduceți dumneavoastră, medicii, care împreună cu asistentele și infirmierele, intrați în contact permanent și intersacționați cu pacienții. Practic, prin organizarea acestui eveniment, în care timp de două zile dumneavoastră veți prezenta lucrări de specialitate, cred că ne aflăm pe drumul cel bun în scopul comun pe care îl avem, acela de a avea un act medical de calitate”, a spus, în deschiderea manifestării, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, însoțit la eveniment de cei doi vicepreședinți ai instituției, Virgil Delureanu și Ioan Ciugulea.

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt

Cuvinte de laudă pentru menirea și dăruirea profesională a medicilor a avut și prefectul județului, Silviu Neacșu, iar managerul spitalului din Slatina, Elena Vișan, a declarat că își dorește ca Zilele Medicale Slătinene să devină, în timp, o tradiție.

Elena Vișan, managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina

„Dragi invitați și dragi colegi, vă mulțumesc că azi ați ales să veniți alături de noi la prima ediție a Zilelor Medicale Slătinene, eveniment care îmi doresc să devină o tradiție. Dragi colegi, medici și asistente, primiți mulțumirile mele sincere pentru activitatea pe care o desfășurați zi de zi, pentru efortul pe care îl facem împreună astfel încât spitalul nostru, și nu întâmplător folosesc aceste cuvinte, spitalul nostru, să devină o unitate performantă”, a spus șefa SJU Slatina, secondată la eveniment de directorul medical al unității sanitare, dr. Cătălin Pătru.

Printre invitații speciali au fost și șefii unor instituții cu care Spitalul Județean de Urgență Slatina colaborează. Printre aceștia s-au numărat Florin Valentin Ciocan, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Olt, colonelul Adrian Tănase, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, și Simona Capisizu, directorul Filialei de Cruce Roșie Olt.

Evenimentul de joi a fost deschis prin prezentarea unui reportaj având în centru istoria Spitalului Județean de Urgență Slatina.

Întâlnirea medicilor va fi reluată vineri, când, vreme de mai multe ore, vor fi prezentate noi lucrări științifice.

 

Dr. Ecaterina Buzău
Dr. Maria Ciobanu
Dr. Romeo Stănculescu
Dr. Alina Chiriac
Dr. Daniela Safta
Dr. Mircea Andrițoiu
Mădălina Popescu, șefa Inspecției Sanitare Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here