Dragnea își asumă problemele lui Vâlcov în Justiție: „Am lucrat cu Darius la programul de guvernare”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că a lucrat la programul de guvernare cu fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov. Deşi acesta este trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, Dragnea a spus că este un bun profesionist, şi că îşi „asumă” faptul că a colaborat cu o persoană care are probleme în justiţie.

„Pentru prima dată o spun public, pentru că mi se pare că e datoria mea să fac lucrul ăsta. Darius a fost unul din oamenii de bază cu care am lucrat la programul de guvernare, Darius Vâlcov. (…) A venit de la PDL, dar este un om cu o foarte bună pregătire. Pe lângă alţi specialişti cu care am lucrat la programul de guvernare, cu Darius am lucrat şi la acest program de guvernare”, a spus Dragnea, la un post de televiziune.

Întrebat despre problemele în justiţie ale fostului ministru, liderul PSD a spus că „îşi asumă asta”, pentru că Vâlcov este un profesionist.

„Are probleme în justiţie, dar Darius Vâlcov este unul din oamenii care, prin contribuţia lui, prin munca lui, la programul nostru de guvernare (…) a adus o contribuţie serioasă pentru ca românii să o ducă mai bine. Şi eu îmi asum lucrul ăsta”, a spus el.

De la tânăra speranţă a politicii româneşti la de trei ori inculpat

Aşa poate fi descris anul 2015 pentru fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov. Anchetele penale au ajuns la fostul demnitar chiar în timp ce purta negocierile finale pentru noua legislaţie fiscală. Iar dacă punerea sub acuzare l-a determinat să demisioneze din Guvern, cererea procurorilor de ridicare a imunităţii l-a pus în situaţia de a marca o premieră în Senat: le-a cerut colegilor, chiar în ziua în care împlinea 38 de ani, să accepte cererea DNA. Odată cu investigaţia procurorilor a ieşit la iveală pasiunea lui Drius Vâlcov pentru artă – procurorii au descoperit o colecţie impresionantă de tablouri alimentată, constant, din banii de mită, potrivit anchetatorilor.

Procurorii anticorupţie spun că, în 2009, Darius Vâlcov s-ar fi înţeles cu un om de afaceri să intervină pe lângă diverse autorităţi din judeţul Olt, pentru ca firmele afaceristului să câştige contracte de milioane de euro.

„Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri”, se arăta în comunicatul DNA.

Acuzaţiile indicau comisioane de cel puţin zece procente percepute de fostul edil, ajuns senator şi ministru al Finanţelor. Probele s-au strâns, aşa că DNA a cerut aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov. Chiar de ziua sa de naştere, fostul edil formula o cerere surprinzătoare în faţa colegilor din Senat.

„Solicitarea mea e ca azi să daţi un vot „da”. Fiind şi ziua mea, cred că e o rugăminte în plus, rugăminte pe care v-o fac de a nu mă pune în situaţia de a îmi da demisia din funcţia de senator pentru a ajunge în faţa instanţei”, spunea el în 25 martie 2015.

Parlamentarii au ţinut cont de cererea colegului lor, aşa că în aceeaşi zi, Darius Vâlcov ajungea faţă în faţă cu procurorii DNA, de această dată fără imunitate.

Câteva ore mai târziu, fostul ministru pleca spre instanţă. Decizia – plasare în arest la domiciliu. Instanţa a ţinut cont de faptul că a colaborat cu procurorii, recunoscând fapta. Procurorii au descoperit şi o parte din bunurile cumpărate din banii primiţi mită – lingouri, zeci de tablouri şi alte bunuri cumpărate în ultimii ani.

Anchetatorii au aflat despre colecţia secretă a lui Darius Vâlcov chiar de la fostul lui şofer din vremea când era primar la Slatina. Tot el le-a spus procurorilor şi unde sunt ascunse pânzele. Dacă anchetatorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală. Surse din interiorul anchetei spuneau că deja dăduse ordin pentru începerea lucrărilor. Odaliscă cu mandolină, semnată de Iosif Iser, Lupta Centaurilor III în creion a lui Picasso sau Lanul de grâu de Samuel Mutzner sunt printre cele mai valoroase lucrări care urmau să fie vândute.

Fostul ministru a continuat să colaboreze cu procurorii, cărora le-a predat şi restul colecţiei de artă strânsă în ultimii ani – peste 170 de tablouri, pe care Darius Vâlcov visa să le expună într-o galerie exclusivistă, pentru care deja închiriase o vilă în Capitală.

Între timp, instanţa a admis recursul procurorilor anticorupţie şi a decis că fostul ministru trebuie totuşi arestat. Darius Vâlcov a fost ridicat chiar din sediul DNA, unde venise pentru noi audieri.

Încercările de distrugere a probelor au cântărit mai greu decât hotărârea de a recunoaşte faptele.

„Vestea a primit-o cu demnitate, asa cum îl cunoaşteţi”, spunea Aurel Ciobanu, avocatul lui Darius Vâlcov.

Mai bine de două luni a rămas în spatele gratiilor. Abia după trimiterea în judecată, curtea supremă a decis că fostul ministru de Finanţe poate fi cercetat sub control judiciar.

De la eliberare, procurorii i-au deschis fostului ministru alte două dosare penale, tot pentru comisioane percepute, în calitate de primar în Slatina, oamenilor de afaceri interesaţi de contracte cu municipalitatea. Două dintre cele trei dosare sunt deja trimise în judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here