UPDATE: După mai bine de 10 ore de intervenție, pompierii au reușit să scoată copilul din puț. Începând cu ora 22.00, pompierii din Olt care au intervenit la fața locului s-au retras.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt a fost solicitat să trimită o autospecială pentru descarcerare care să intervină în cazul copilului de doar doi ani din localitatea teleormăneană Balta Sărată, care a căzut într-un puț. De asemenea, marți seară către localitatea din Teleorman a plecat și un autocamion al Detașamentului Caracal, plin cu panouri de scândură pentru asigurarea malurilor de pământ acolo unde se sapă pentru scoaterea copilului din puț. Pompierii din Teleorman și alte forțe de intervenție ale Ministerului Afacerilor de Interne intervin, marți, încă de dimineață pentru salvarea copilului.
Acțiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt au loc la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
„Din dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ISU Olt va asigura sprijin la ISU Teleorman cu o autospecială pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Slatina la intervenția pentru salvarea copilului din localitatea Balta Sărată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, plutonierul major Alin Băsășteanu.
Descarcerarea Slatina se deplasează în special pentru asigurarea iluminatului în zonă dacă o să fie cazul, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Olt.
De asemenea, tot din dispoziția IGSU, în jurul orei 18.30, un autocamion din cadrul Detașamentului Caracal a plecat, încărcat cu panouri de scândură și căpriori, spre locul intervenției pentru asigurarea malurilor de pământ în urma săpăturilor care au sunt efectuate lângă puț.
Un copil de doi ani a căzut într-o fântână foarte îngustă și adâncă de 16 metri şi zeci de salvatori încearcă de mai bine de șapte ore să-l scoată în viaţă la suprafaţă.
Medicii au atras atenția că starea de sănătate a copilului este din ce în ce mai precară. În paralel, continuă încercările de salvare cu o tijă experimentală, dar și săpăturile pentru a se ajunge la adâncimea de 16 metri, acolo unde se află micuțul.
Raed Arafat, șeful DSU, a spus la Digi24 că micuțul este monitorizat atent, cu o cameră video, și că salvatorii i-au asigurat lumină, căldură și oxigen. În aceste condiții, a spus secretarul de stat, salvatorii încearcă să găsească cea mai bună soluție să-l scoată pe copil de acolo, fără să se pripească.
„Marea provocare e să nu facem mai mult rău. Accesul e foarte sensibil”, a spus el.
Raed Arafat a explicat că se încearcă scoaterea copilului cu un dispozitiv experimental, dar, având în vedere că sunt șanse ca acesta să nu funcționeze, se fac excavări pentru a se ajunge pe o altă cale la copil.
„Nu vreau să înțeleagă cineva că se lucrează lent, dar se lucrează calculat, ca să nu fie alte accidente”, a mai spus Raed Arafat.
„O abordare total fără risc la acest moment, din ce am înțeles de la colegi, nu există. Va trebui să se calculeze care va fi abordarea cea mai sigură, cu riscurile cele mai mici pentru copil,” a precizat Raed Arafat.