Minivacanța de 1 Mai bate la ușă, un bun motiv pentru o petrecere în aer liber, în preajma unui grătar cu mititei și fripturi. Dacă pentru bucate oamenii trebuie să scoată bani din buzunar, ei primesc gratuit, de la pompieri, sfaturile care îi vor ajuta ca momentele de relaxare și voie bună să nu se transforme în evenimente nedorite ce se pot solda cu pagube imense și chiar cu pierdere de vieți omenești.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt recomandă cetățenilor care aleg să meargă la grătar, în minivacanța de 1 Mai, să respecte toate măsurile preventive care se impun.
Cetățenii care își vor petrece minivacanța de 1 Mai în natură, la un grătar, sunt sfătuiți să respecte instrucţiunile de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse de personalul silvic, să nu aprindă focul în pădure pe timp de vânt, iar înainte de aprinderea focului trebuie să curăţe locul de materiale care se pot aprinde uşor.
De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să păstreze lângă foc o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde.
„Sunt interzise accesul cu autovehicule personale pe drumurile forestiere şi aprinderea focului la o distanţă mai mică de 100 de metri de liziera pădurii. De asemenea, sunt interzise fumatul şi focul deschis, instalarea corturilor, parcarea autoturismelor precum şi aprinderea grătarelor în alte locuri decât cele amenajate special. Copiii să nu fie lăsaţi să se joace cu focul. Trebuie ca, înainte de a pleca din locurile cu pricina, oamenii să stingă cu apă sau pământ focul, cărbunii încinşi sau jarul”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, plutonierul major Alin Băsășteanu.