Festivalul de folclor „Lică Militaru” din Drăgăneşti, UNIC la nivel naţional/Mari artişti în recital-VIDEO

Festivalul naţional de folclor „Lică Militaru”, a cărei primă ediţie se va desfăşura vineri la Drăgăneşti-Olt, este un eveniment unic la nivel naţional, pentru că, bazat pe muzica lăutărească, va avea ca nucleu muzica şi obiceiurile pe care le includea odinioară ceremonia de nuntă. Prima ediţie va fi difuzată nu doar la nivel naţional, ci şi peste graniţele ţării. Toate acestea au fost dezvăluite, joi, în cadrul unei conferinţe de presă găzduită de Consiliului Judeţean Olt, de organizatori. În cadrul programul vor susţine recitaluri mari interpreţi de muzică populară românească, precum Nicolae Furdui Iancu, Ion Ghiţulescu, Gheorghe Roşoga, Ileana Constantinescu sau Mariana Lungu.

La conferinţa de presă a fost prezent, alături de preşedintele juriului, conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, şi de primarului din Drăgăneşti-Olt, Pantelie Rotaru, şi Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, instituţie care este principalul susţinător al festivalului.

„Este un festival de folclor care îşi doreşte să promoveze cântecul vechi românesc şi folclorul autentic, un festival destinat tinerilor sub 40 de ani. Consiliul Judeţean a încercat, de-a lungul anilor, să se implice în actele de cultură şi de folclor din judeţul Olt. Prin Centrul de Promovare a Culturii Tradiţionale Olt, încercăm să fim prezenţi în mai multe localităţi. Era nevoie de un astfel de festival şi în zona Boianului şi îi mulţumim domnului primar de la Drăgăneşti că a avut o astfel de iniţiativă, a venit cu această invitaţie şi iată că noi participăm la acest festival cu susţinerea financiară. Îmi doresc ca acest festival să crească de la an la an şi să ajungă la notorietatea celebrului deja Festival «Oltenii şi Restu’ Lumii». Le doresc mult succes tuturor concurenţilor şi să câştige cel mai bun””, a declarat, la întâlnirea cu presa, Marius Oprescu.

Implicarea consiliului judeţean a fost apreciată de preşedintele festivalului, conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, care a spus că evenimentul devine un pol de interes pentru floclor de vreme la preselecţia primei ediţii s-au prezentat nu mai puţin de 54 de concurenţi din toate zonele etnofolclorice ale ţării.

„În calitate de preşedinte al juriului, felicit în primul rând consiliul judeţean, pe domnul preşedinte, Primăria Drăgăneşti-Olt, pe domnul primar, că au pus în pagină o idee generoasă, aceea de a aduce în prim-plan cântecele bătrâneşti şi de a celebra memoria unui vestit lăutar din Olt, Lică Militaru. Este o susţinere financiară remarcabilă şi un gest cultural în acelaşi timp, gestul de susţinere a unui proiect pe care l-a depus Asociaţia artistică pentru promovarea tinerelor talente şi iată, astfel conjugate eforturile, se ajunge la promovarea folclorului autentic din zona dumneavoastră. Deveniţi un pol de interes pentru folclor pentru că la preselecţie s-au prezentat 54 de concurenţi din toate zonele etnofolclorice. Selecţia a fost drastică pentru că, în final, vor evolua doar 18 concurenţi, deci practic o treime a reuşit să treacă de preselecţie, ceea ce se întâmplă foarte rar. Sunt în multe jurii naţionale şi ştiu că, de obicei, jumătate reuşesc performanţa să ajungă în concurs, iar jumătate se pregătesc pentru următoarea ediţie”, a declarat Gabriela Rusu-Păsărin.

Preşedintele juriului a dat publicităţii şi o informaţie în premieră, aceea că festivalul de la Drăgăneşti va fi difuzat nu doar în ţară, ci şi la nivel internaţional.

„Faptul că festivalul este difuzat la TVR 3 şi recitalul în cadrul celebrei emisiuni «Tezaur Folcloric» este de notorietate. Eu, în calitate de realizator, fac acum public un cadou pe care vreau să vi-l ofer dumneavoastră: difuzarea galei, la Radiodifuziunea ungară, emisiunile în limba română, ceea ce înseamnă o trecere peste graniţă a evenimentului dumneavoastră. Este o implicare extraordinară, zic eu, a Societăţii Române de Radiodifuziune şi vă rog să îmi permiteţi să vă felicit că, în felul acesta, de la prima ediţie aveţi un impact nu doat naţional, ci şi internaţional, atât prin Radioul public, cât şi prin Televiziunea Publică”, a adăugat preşedintele juriului.

În plus, evenimentul de la Drăgăneşti-Olt va fi unic la nivel naţional, pentru că, potrivit Gabrielei Păsărin Rusu, bazat pe muzica lăutărească, festivalul va avea ca nucleu muzica veche şi obiceiurile pe care le includea odinioară ceremonia nunţii, acolo unde „muzica populară este ascultată deopotrivă de tineri şi bătrâni”.

Concurenţii vor evolua în faţa publicului şi al juriului între orele 18.00 – 20.00. Între
20.00 – 21.00 vor susţine recitaluri Nicolae Furdui Iancu şi Ion Ghiţulescu, după care, între orele 21.00 şi 22.00, vor fi premiaţi câştigătorii ediţiei în cadrul Galei Laureaţilor. Va urma, apoi, o nouă serie de recitaluri susţinute de Gheorghe Roşoga, Ileana Constantinescu, Mariana Lungu, tarafurile din Iancu Jianu şi Morunglav, Costină Ghican şi rapsodul Ion Creţeanu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here