Fost primar din Olt, condamnat la ÎNCHISOARE CU EXECUTARE pentru abuz în serviciu

Fostul primar al comunei Grojdibodu Tudorel Niţulescu, trimis în judecată de procurorii DNA Craiova pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, a fost condamnat, vineri, la cinci ani de închisoare cu executare de Tribunalul Olt. În acelaşi dosar, omul de afaceri Marian Buruntia a primit patru ani de închisoare cu executare, iar Sima Gigi, care a fost diriginte de şantier pentru lucrări investigate de procurorii DNA, a fost condamnat, şi el, la trei ani de închisoare cu executare – ambii pentru complicitate la abuz în serviciu.

La pedepsele principale li se adaugă pedepse complementare prin care celor trei inculpaţi li se interzice, pe anumite perioade de timp, mai multe drepturi.

„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpatul Sima Gigi, prin apărătorul său ales din infracţiunea de „complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată” prev. de art. 48 alin. 1 C.p. rap la art. 297 C.p. şi art. 132 din Legea 78/200 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p., în infracţiunea de „neglijenţă în serviciu în formă continuată „ prev. de art. 46 C.p. rap. la art. 298 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p., ca neîntemeiată. 1. În baza art. 297 C.p. rap. la art. 132 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35. alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p. Condamnă inculpatul Niţulescu Tudorel, la 5 ani închisoare, pedeapsă principală cu aplic. art. 60 C.p. şi 4 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b, respectiv, „ dreptul de a fi ales în autorităţile publice ori în orice alte funcţii publice” şi „dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.” În baza art. 65 C.p. pe durata pedepsei principale aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.p. 2. În baza art. 48 alin. 1 C.p. rap. la art. 297 C.p. şi art. 132din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p. Condamnă inculpatul Buruntia Marian, la 4 ani închisoare, pedeapsă principală şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii „dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfă?ura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii” prev. de art. 66 alin. 1 lit. g C.p. În baza art. 65 C.p. pe durata pedepsei principale aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. g C.p. 3. În baza art. 48 alin. 1 C.p., rap. la art. 297 C.p. şi art. 132 din Legea 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p. Condamnă inculpatul Sima Gigi , la 3 ani închisoare, pedeapsă principală şi 2 ani pedeapsa complementară a dreptului „de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfă?ura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii”, prev. de art. 66 alin. 1 lit. g C.p. În baza art. 65 C.p. pe durata pedepsei principale aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. g C.p.”, se arată în sentinţa instanţei.

De asemenea, firma implicată în acest caz, S.C. Marcel & Marian Trans S.R.L., a fost condamnată de judecători la 100.000 lei pedeapsă principală (200 zile amendă x 500 lei) şi la 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice.

Instanţa a admis acţiunea civilă promovată Consiliul local grojdibodu, parte civilă în proces, obligându-i pe inculpaţi Niţulescu Tudorel, Buruntia Marian, Sima Gigi şi firma condamnată, în solidar, la plata sumei de 549.457 lei, cu dobânzile şi penalităţile calculate.

Sentinţa nu este definitivă, cei trei inculpaţi având posibilitatea să o atace cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Craiova au reținut că, în perioada 2008 – 2012, Tudorel Nițulescu, în calitate de primar al localității Grojdibodu, beneficiind de ajutorul inculpatului Marian Buruntia, administrator al S.C. Marcus Impex S.R.L. și SC Marcel & Marian Trans SRL, a încheiat nouă contracte de lucrări cu aceste societăți, cu nerespectarea dispozițiilor OUG 34/2006, în sensul fracționării nejustificate a lucrărilor de modernizare la un drum comunal și a acceptat la plată decontarea unor lucrări neexecutate de firmele prestatoare, pe baza unor situații de lucrări și a unor procese-verbale de recepție ce nu reflectau realitatea.

„În același context, inculpatul Sima Gigi, în calitate de diriginte de șantier, nu a verificat realitatea lucrărilor menționate în procesele verbale de recepție, facilitând decontarea unor lucrări neefectuate sau efectuate necorespunzător din punct de vedere calitativ, de către inculpatul Nițulescu Tudorel”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin săvârșirea infracțiunilor descrise s-a cauzat comunei Grojdibodu un prejudiciu în cuantum de 613.908,54 lei (fără TVA), reprezentând lucrări neefectuate și, în consecință, un folos necuvenit în favoarea S.C. Marcus Impex S.R.L. în cuantum de 371.046,32 lei (fără T.V.A.) și în favoarea S.C. Marcel & Marian Trans S.R.L. în cuantum de 242.862,22 lei (fără T.V.A.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here