Cele trei zile de tabără de fotografie etnofolclorică organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Olt s-au încheiat cu o expoziție de lucrări din acest gen artistic deschisă, joi după-amiază, în foaierul Centrului Cultural Eugen Ionescu din Slatina și semnată de patru artiști fotografi maramureșeni, Felician Săteanu, Călin Andra, Eugen Moritz și Gheorghe Petrila.
Expoziția cuprinde fotografii etnofolclorice realizate în zonele pline de tradiție ale Maramureșului în urmă cu doi ani, în cadrul unei tabere fotografice, soră mai mare, ca număr de ediții, a taberei de fotografie etnofolclorică organizată în Olt.
„Această expoziție încheie cele trei zile de tabără de fotografie etnografică din Olt. Deși am avut la dispoziție doar trei zile și am fost cu ei în puține locuri din județ, locuri pe care nu le călcasem dățile trecute, pentru că a fost a patra ediție acum, oaspeții au rămas impresionați de ceea ce au văzut aici. Dar nu ne putem compara cu Maramureșul, asta să fie clar, pentru că acolo, în Maramureșul istoric, sunt exprem de multe locuri ca pe timpuri”, a spus artistul fotograf Valeru Ciurea, reprezentant al instituției organizatoare, CJCPCT Olt.
Model pentru artiștii fotografi din Olt, seria taberelor de acest gen din Maramureș a început în urmă cu 17 ani și fiecare ediție se materializează într-un catalog cu lucrările realizate, realizat pe hârtie de foarte bună calitate, în condiții grafice excepționale și într-un tiraj generos.
„Expoziția face parte dintr-un proiect început în 2007 care se cheamă Fotoetnografica, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș. Ideea acestui proiect este să scanăm, din punct de vedere al imaginii, zonele etnofolclorice din Maramureș. Maramureșul este foarte bogat în cultură tradițională, știe toată lumea că e considerat ca un muzeu viu al Europei. Ideea cu taberele de fotografie etnografică a fost și de a face publicitate Maramureșului, de a face cunoscută cultura tradițională din Maramureș. Este apoi ideea de a face o arhivă care să poată fi folosită în viitor de cercetători, pentru că, așa cum știți, cultura tradițională încetul cu încetul se transformă, nu mai e ceea ce știam noi, și încercăm să păstrăm prin imagine autenticul. Pentru că influențele occidentale în ultimii 10 ani sunt foarte puternice”, a explicat unul dintre semnatarii fotografiilor expuse, Felician Săteanu.
Lucrările expuse la Slatina cuprind imagini ce surprind tradiția maramureșeană în toată splendoarea și diversitatea ei, care se simte în viața individului și a familiei sub toate formele ei, în religie, obiceiuri și meșteșuguri.
Expoziția deschisă joi la Slatina rămâne deschisă cel puțin până pe 30 iunie.