Conducerea AFIR și deputații Dan Ciocan și Alexandru Stănescu, în dialog cu fermierii olteni pe accesarea fondurilor europene

Reprezentanții la vârf și la nivel regional ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), cei ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe AGROSTAR, dar și doi reprezentanți ai Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, parlamentarii PSD Dan Ciocan și Alexandru Stănescu, s-au întâlnit, vineri, la Slatina, cu fermierii olteni pentru a discuta problemele cu care aceștia din urmă se confruntă în accesarea fondurilor europene. 

La întâlnirea cu agricultorii AFIR a fost reprezentată chiar de directorul general Adrian Ionuț Chesnoiu, dar și de Daniel Bărbulescu, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 4 Sud-Vest Craiova. La masa prezidiului s-au mai aflat, alături de deputații Dan Ciocan și Alexandru Stănescu, șeful Direcției Agricole Olt, Emil Marinescu, directorul adjunct al APIA Olt, precum și Virgil Delureanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, instituția care a și găzduit întâlnirea. 

 

Discuțiile au fost purtate pe două compenente principale: modul de accesare a fondurilor europene, cu toate problemele de care unii dintre fermieri se lovesc, fie din cauza lipsei de informație, fie din cea a gradului de complexitate în privința îndeplinirii condițiilor impuse de programele de finanțare, și proasta organizare a fermierilor pe ceea ce înseamnă asocierea lor în cooperative, lucru de care ține și nivelul de finanțare, și cel de desfacere pentru valorificarea produselor agricole.

Una dintre problemele de care mai mulți fermieri și specialiști ai unor instituții de profil s-au plâns este că anumiți fermieri din sectorul zootehnic cu sute capete de animale nu beneficiază de criteriile de eligibilitate prevăzute în ghidurile de finanțare.

Aceste neajunsuri ar fi putut fi ocolite dacă potențialii beneficiari veneau cu sesizări și propuneri atunci când, înainte de a fi aprobate, ghidurile elaborate s-au aflat în dezbatere publică.

„Noi am avut aceste ghiduri în consultare publică. Ele au făcut obiectul dezbaterii din Comitetul de Monitorizare.Deci se presupune că toți potențialii beneficiari puteau să facă sesizări. Crescătorii au fost în organismul de monitorizare, am luat punct cu punct fiecare criteriu de eligibilitate. Trebuie înțeles un lucru, că în momentul în care elaborezi un ghid sau o procedură, nu există nici u om pe lumea asta care să aibă predictibilitate necesară să scoastă o procedură perfectă. El este perfectibil. Dovadă că eu mi-am notat ce ați spus dumneavoastră și pe viitor se va regăsi în analiza în momentul în care vor fi făcute ghidurile viitoare”, a explicat directorul general al AFIR.

O altă problemă a fermierilor ar fi obligația celor care obțin finanțare de a respecta planul de afaceri întocmit pe mai mulți ani în ceea ce privește produsele agricole ce urmează să fie cultivate. Or, cea care dictează ce merge și ce nu merge la vânzare este piața liberă, și atunci este nevoie ca de la an la an speciile de produse agricole pentru care programele de finanțare acordă bani să fie modificate, în funcție de cerere.

În acest punct șeful AFIR, Adrian Ionuț Chesnoiu, le-a explicat fermierilor prezenți că planul de afaceri poate suferi modificări pe segmentul speciilor de produse dacă în prealabil fermierul notifică organismul de finanțare în legătură cu intenția de a opera astfel de modificări.

„Trebuie să înțelegeți un lucru: un contract de finanțare are niște părți, care sunt drepturi și obligații. Trebuie să notificați finanțatorul dumneavoastră că față de prima dumneavoastră intenție pe care v-ați exprimat-o în acel plan de afaceri a intervenit o modificare. Obligația este ca în cazul unor astfel de modificări să fie respectate acele ISO (standarde – n.r.)”, a precizat șeful AFIR.

„În momentul în care scrieți planul de afaceri nu vă obligă nimeni să faceți varză cinci ani (de exemplu – n.r.). Se stabilește un plan de afaceri pe care la un moment dat fermierul constată că vrea să îl modifice. Chiar dacă modifică specia din categoria legume, trebuie să ne notifice, pentru că cheltuielile și veniturile sunt altele. Nu este decât o formalitate, pentru că elementele din spate se respectă”, a explicat un alt specialist prezent la întâlnirea cu fermierii.

Un capitol aparte al discuțiilor a fost cel privind lipsa de organizare a fermierilor în forme asociative, cel mai vehement îndemn la adresa fermierilor ca aceștia să se asocieze venind din partea președintelui AGROSTAR, Niculae Ștefan.

„În România de azi, în capitalismul ăsta, în jungla asta economică, pentru că trăim într-o junglă, trebuie s-o recunoaștem, dacă noi nu ne unim toți, să avem forță, să spunem ce ne doare, nu vom face nimic. Rămânem la stadiul ăsta. Pentru că noi nu ne cunoaștem interesul. Noi ne gândim să ne fie bine mâine, dar nu ne gândim ce vom face peste o lună, peste un an, peste doi, peste cinci, peste zece. Ne gândim că ne vindem roșiile mâine cu 100 de lei și nu ne mai interesează că poimâine cad prețurile și le vindem cu trei lei, că așa suntem noi. Or nu mai merge așa. Merge doar într-un sistem organizat. Și nu va veni nimeni să ne organizeze, trebuie să ne organizăm noi. Să avem capacitatea să ne schimbăm, să ne organizăm și noi agricultorii o dată pentru totdeauna, că suntem o forță și facem mâncare pentru țara asta. Altfel rămânem la stadiul de a discuta că ăla din piață își bate joc de noi sau că un supermarket ne-a dat refuz la marfă”, a spus liderul AGROSTAR.

Fermierii sunt au fost îndemnați să se asocieze și de vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, cel care i-a familiarizat pe agricultorii din Olt și cu cele mai noi prevederi legislative adoptate în domeniul agriculturii.

„Trebuie să facem cooperative agricole. Eu m-am implicat foarte tare în modificarea Legii 566, și există acum o serie de facilități fiscale, precum acele scăderi de impozite pe procesare, pe cooperativă, pe cooperative mai mici de două milioane de lei și, bineînțeles, ca persoană fizică sau persoană fizică autorizată, pe norma de venit. Deci nu mai plătești, dacă ești membru într-o cooperativă agricolă, impozitul pe norma de venit”, a precizat deputatul social-democrat.

Alexandru Stănescu a mai vorbit și de inițiativa sa legislativă grație căreia un fermier se poate folosi de o cooperativă înființată mai demult fără să fie acționar al acesteia.

„Un alt lucru important pentru care eu special am luptat este introducerea termenul de membru cooperator asociat. Adică un membru care se folosește de cooperativă fără să fie acționar în acea cooperativă”, a explicat Stănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here