Paul Stănescu dă din casă: Cum s-a născut criza PSD./Întâlnirea de la Băneasa-VIDEO

Președintele PSD Olt, senatorul Paul Stănescu, a povestit, vineri, într-o conferință de presă, cum a început scandalul în urma căruia premierul României, Sorin Grindeanu, s-a revoltat împotriva propriului partid. Totul a început la Băneasa, în cadrul unei întâlniri la care Grindeanu și-a arătat colții către conducerea PSD. 

Liderul PSD Olt susține că, în ultima lună, Sorin Grindeanu a avut mai multe întâlniri cu Liviu Dragnea, de fiecare dată pe tema programului de guvernare. Momentul declanșării scandalului s-a consumat, însă, lunea trecută, la Băneasa.

”Prima discuție la care am fost prezent a avut loc luni-seara, după ce prim-ministrul a venit din Croația. Ne-am întâlnit la Băneasa (am fost împreună cu președintele Liviu Dragnea în jur de zece membri de partid, președinți de organizație toți) și-am avut o discuție cu domnul prim-ministru Grindeanu. Eu, fiind și cel mai în vârstă dintre ei, am luat cuvântul primul după ce Sorin Grindeanu și-a expus punctul de vedere și a spus că el este umilit dacă demisionează din funcția de prim-ministru. Eu i-am spus următoarele lucruri: unu – și vreau să subliniez acest lucru – că Sorin Grindeanu, pe funcție astăzi, nu a citit programul de guvernare, doi: el deja devenise o frână (din ce motive, nu știu să vă spun) a programului de guvernare. Sorin Grindeanu (și vă dau un element foarte important unde era rolul primului ministru în coordonarea tuturor ministerelor pentru că erau câteva proiecte de legi esențiale pentru a înființa Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, fond în care noi ne-am pus atâta încredere, pentru ca să putem să dezvoltăm infrastructura acestei țări și nu numai infrastructura). Nu inventaserăm noi roata. Știți bine: în majoritatea țărilor din Europa a funcționat și funcționează un asemenea fond. Norvegia e cel mai bun exemplu pentru toți. Eu mi-am dorit foarte mult acest lucru. Dar Sorin Grindeanu le-a spus unor colegi din minister că nu e o urgență să înființăm acest fond. Asta înseamnă că el, într-adevăr, a devenit o frână în realizarea programului de guvernare, program de guvernare cu care noi am câștigat alegerile parlamentare din 2016. Lumea ne-a votat pentru acest program de guvernare și am obținut cel mai mare scor din istoria celor 27 de ani de la revoluție încoace. Or, obligația noastră majoră este să ducem la bun sfârșit acest program de guvernare. Iar noi considerăm că dacă acest program de guvernare va fi dus la bun sfârșit, România, în următorii ani, va arăta altfel. Specialiștii mi-au spus că dacă acest program va fi aplicat, România va ajunge la 20 la sută creștere economică în următorii trei ani, dacă-l aplicăm ad litteram. Ceea ce n-a înțeles domnul Grindeanu este că, în momentul în care guvernul a primit învestitura în parlament, programul nostru de guvernare a devenit lege, deci prim-ministrul e obligat să respecte legea, nu ce spun unii sau alții. Astea sunt cauzele din care s-a declanșat crizar”, a spus Paul Stănescu.

Faptul că, acum, singura soluție constituțională pe care PSD o are este depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva propriului guvern, reprezintă un lucru unic în istoria post-decembristă a României, afirmă liderul social-democrat.

”E un moment cum în istoria post-decembristă n-a mai avut loc: alianța aflată la guvernare depune moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. Vreau să vă spun că situația asta unică a fost creată tot de o situație unică, în care prim-ministrul căruia alianța aflată la guvernare i-a retras sprijinul politic nu-și dă demisia. Deci, nici așa ceva nu s-a mai întâmplat”, a ținut să sublinieze Paul Stănescu.

Senatorul PSD mai spune că miza pentru care Grindeanu a ales să prelungească criza instaurată în urmă cu trei zile este aceea ca programul de guvernare al PSD să nu fie pus în practică. Liderul social-democraților olteni mai susține că, în ciuda unor voci care susțin că, miercurea viitoare, Alianța PSD – ALDE, n-o să aibă majoritate în parlament pentru a trece moțiunea de cenzură, lucrurile nu vor sta așa.

”Eu cred că rolul lui Grindeanu e să prelungească cât mai mult această criză pentru ca acest program de guvernare să nu fie pus în practică sau să fie întârziat foarte-foarte mult. Luni vom introduce moțiunea de cenzură, care va fi semnată – sunt convins – de toți parlamentarii PSD și ALDE, adică de întreaga coaliție, urmând ca miercuri să se discute și să se voteze. Sunt voci care spun că n-o să avem majoritate, dar eu vă asigur c-o să avem majoritate, pentru că stau de vorbă cu toți colegii mei și vrem să scurtăm cât mai mult această criză”, a concluzionat Paul Stănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here