O nouă promoție a Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Filiala Slatina, a marcat, vineri, împreună cu cadrele didactice universitare și cu invitați speciali, momentul absolvirii.
Este vorba de cea de-a treisprezecea promoţie de absolvenţi, formată din 73 de persoane care au participat, alături de profesorii lor, de conducerea facultăţii şi de invitaţii speciali, la festivitatea de absolvire.
La eveniment au participat, printre alții, decanul facultății, prof. univ. dr. Dinu Toma, care a scos în evidență importanța filialei de la Slatina.
„Ca pondere în economia facultății, filiala Slatina înseamnă 300 studenți (plus-minus) în fiecare an, circa 60 de absolvenți în fiecare ani, cirac 80 nou-veniți în fiecare an și circa 20 de studenți la masterat. Am senzația însă că filiala Slatina e mai importantă pentru autoritățile locale și pentru județul Olt, deoarece acești absolvenți, ca locuri de muncă, se regăsesc, în marea lor majoritate, în județul Olt: au propriile lor afaceri, lucrează în administrația publică, în învățământ, în sistemul privat și sunt oameni de nădejde, care contribuie la dezvoltarea economiei județului Olt. Eu cred că este foarte important să avem specialiști în agricultură, în primul rând pentru doza de cunoștințe pe care le-o oferă studiile superioare – pe de o parte, iar pe de altă parte – pentru oportunitățile care apar pentru un proaspăt absolvent de facultate: mă gândesc la accesarea de fonduri europene, la nevoia de a demonstra studiile cu o diplomă recunoscută și, nu în ultimul rând, la satisfacția personală a absolventului: o persoană care-a absolvit o facultate se simte mult mai bine decât una care n-a absolvit”, a declarat decanul Toma Dinu.
La rândul său, directorul USAMV Slatina, Ion Bozgă, a reamintit pe scurt istoria filialei și oamenii care au pus umărul la înființarea ei și s-a referit la calitatea profesorilor de azi și la cea a foștilor studenți care acum lucrează în multe locuri din lume.
„În urmă cu mulți ani, un nucleu mic-mic de tot de oameni inimoși au înființat filiala de aici, împreună cu profesorul universitar Gheorghe Stan și cu academicianul – pe atunci rector al universității noastre – Ion Nicolae. Domniile lor au avut curajul să înființeze la Slatina o universitate. Mulți dintre oamenii cu carte din județul Olt se întreabă cum am reușit. Valoarea filialei noastre este dată de competența cadrelor universitare. Avem sute de foști studenți cărora li se recunosc diplomele și lucrează pe funcții de conducere în toată lumea, dar mai ales în Europa. Dar noi am dori să rămână și în România, să producă. Domnul director al Direcției Agricole îmi spunea la un moment dat: „Avem atâtea sute de miliarde de lei alocate județului Olt pe proiecte, implicați-vă în ele, produceți-le, concepeți-le, iar dacă nu, coordonați activitatea economică din arealul agricol, în așa fel încât România să nu mai importe alimente!” Dacă vom reuși acest lucru – și eu sunt sigur că vom reuși –, veți pune o cărămidă la temelia societății românești”, a reliefat prof. univ. dr. Ion Bozgă.
La eveniment au participat, ca invitați speciali, prefectul județului, Silviu Neacșu, și vicepreședintele Consiliului Județean Olt Virgil Delureanu, care a evidențiat, la rândul său, importanța învățământului agricol pentru județ, dar și pentru țară, în general.
„Învăţământul agricol este foarte important pentru judeţul Olt, dar şi pentru toată ţara, deoarece România este o ţară eminamente agrară. România trebuie să producă bunuri care să fie exportate. Eu consider că această generaţie care termină astăzi va aduce beneficii României şi, în speţă, judeţului Olt. Sunt specialişti în acest domeniu, unii dintre ei fermieri. Este un lucru extraordinar şi pentru asta trebuie felicitaţi atât ei, cât şi părinţii lor pentru că i-a îndrumat să urmeze cursurile acestei facultăți”, a spus Virgil Delureanu.
În cadrul festivității au vorbit, emoționați, mulți dintre profesorii care predau cursuri în facultate, încurajându-i pe foștii lor studenți în drumul spre etapele post-universitare, dar și unii dintre absolvenți. Au fost dăruite flori și diplome de excelență, apoi înmânate diplomele de absolvire.