Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, excursie pentru zeci de copii de Ziua Dunării/FOTO

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt a organizat, miercuri, împreună cu Administrația Bazinală de Apă Olt, o excursie cu copiii Școlii Gimnaziale Găneasa, care a inclus vizite în satul neolitic din la muzeul Câmpia Boianului ”Traian Zorzoliu” din Drăgănești-Olt, unde copiii au vizitat satul neolitic, la Barajul Izbiceni, la Uzina Hidroelectrica Slatina și în portul Corabia, organizatorii marcând, astfel, Ziua Dunării, sărbătorită în fiecare an în data de 29 iunie.

„Pe parcursul excursiei li s-au prezentat informații despre importanța protejării resurselor de apă, copiii fiind recompensați cu dulciuri, diplome, tricouri și șepci”, a precizat directorul SGA Olt, Adi Barbu.

Excursia, inițial programată pentru joi, a avut loc cu o zi din cauza avertizării meteorologice de temperaturi extreme emisă pentru data de 29 iunie.

Ca în fiecare an, Coca-Cola HBC România și Asociația Centrul pentru Politici Publice Ecopolis susțin și activitățile organizate în cadrul Lunii Dunării de Ministerul Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române”, la nivelul celor șapte Administrații Bazinale de Apă riverane Dunării, contribuind la educarea și încurajarea cetățenilor să protejeze mediul.

De asemenea, ca în fiecare an, și anul acesta directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, Victor Sandu, a dat publicitîții un mesaj cu prilejul acestui eveniment.

“În data de 29 iunie 2017, Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR) împreună cu statele dunărene sărbătoresc Ziua Dunării sub motto-ul: Fii activ pentru o Dunăre mai curată! În acest sens, desfăşurăm campanii în școlile din țară pentru a insufla elevilor, încă de la o vârstă fragedă, ideea că viaţa lor de zi cu zi, și mai cu seamă viitorul lor, depinde de această resursă importantă a naturii: APA.

Cum probabil știți deja, Fluviul Dunărea colectează apele unei părți semnificative  din Europa, precum și apele majorităţii râurilor din România. Din punct de vedere al resursei de apă, Fluviul Dunărea, care are la intrarea în ţară un stoc mediu de cca. 174 miliarde mc/an ar putea fi cea mai bogată sursă de apă. Caracterul său internaţional impune anumite limitări în utilizarea apelor sale și, din acest motiv, se consideră ca resursă de apă numai jumătate din volumul mediu multianual scurs pe Dunăre, în secţiunea Baziaș, adică cca. 87 miliarde m.c.

Pentru îmbunătăţirea calităţii apelor din bazinul Dunării se implementează măsuri și acțiuni care sunt cuprinse în cadrul Planului de management al bazinului hidrografic internațional al Fluviului Dunărea, plan elaborat în anul 2009 și actualizat în anul 2015, fiind o realizare comună a statelor dunărene, în cadrul Comisiei Internaţionale pentru protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Măsurile stabilite în acest Plan se adresează presiunilor ce vizează poluarea cu substanțe organice, poluarea cu nutrienți, poluarea cu substanțe periculoase, precum și alterările hidromorfologice, măsuri ce vor conduce la atingerea obiectivelor de management stabilite pentru apele de suprafață și subterane din bazinul Dunării.

ICPDR este o platformă pentru cooperarea în gestionarea riscurilor la inundații și managementul bazinelor hidrografice din bazinul Dunării, prin intermediul experților săi, va sprijini acest proiect în a-și atinge obiectivele, precum  și transferul rezultatelor. Prin caracterul său inovator, acest proiect va conduce la dezvoltarea unui instrument general de evaluare pentru aprecierea posibilităților de restaurare a luncii inundabile a Fluviului Dunărea și a altor afluenți.

În această zi aniversară, doresc să mulțumesc tuturor colegilor și colaboratorilor  implicați în activitatea de gestionare a gospodăririi durabile a apelor și să vă asigur de tot sprijinul meu în acțiunile pe care le veți întreprinde, pentru a lăsa generațiilor viitoare o moștenire de preț.

Având grijă de Dunăre, avem grijă de viaţa noastră!”, se arată în mesajul directorului general al Apelor Române.

Anual, pe data de 29 iunie aniversăm Ziua Dunării, eveniment ce marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru utilizarea durabilă și protecția fluviului Dunărea.

Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a evidenția dorința acestora de a întreprinde măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here