Marius Oprescu, despre banii din PNDL: Nu a fost vreo alocare preferențială către Olt

Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, a comentat, joi, pentru Olt-ALERT, pe marginea subiectului privind locul fruntaş pe care Oltul îl ocupă la decontările proiectelor de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 1, arătând că criticile aduse sunt nemotivate în sensul că banii nu au fost alocaţi preferenţial, ci funcţie de modul în care fiecare judeţ s-a mişcat în cadrul programului. Pe de altă parte, Oprescu a explicat şi de ce, în cadrul PNDL 2, unele dintre localităţile din Olt au primit mai mult decât altele şi de ce anumite comunităţi nu au primit nimic.

Marius Oprescu a explicat că Oltul ocupă primul loc nu la alocări, aşa cum greşit s-a înţeles, ci la decontări de fonduri, decontări solicitate în baza lucrărilor executate în cadrul etapei I a PNDL.

„La alocările din cadrul PNDL 1, pe care le-ați văzut și dumneavoastră, județul Olt este pe primul loc la decontări. Şi nu e vorba de nici un fel de intervenție: banii din cadrul PNDL au fost la liber, în sensul că toți cei care au avut lucrări executate și au cerut decontări au primit. Și celelalte judeţe ar fi putut să ceară decontări și bineînțeles că le-ar fi primit. Este vorba despre o sumă alocată global, la nivel de țară, pe principiul «primul venit – primul servit», până ce se termină banii alocați anului respectiv. Deci, nu a fost vreo alocare preferențială către județul Olt”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Olt.

Marius Oprescu a explicat şi de ce, în cadrul PNDL 2, etapă în care judeţului Olt îi revin peste 283 de milioane de lei pentru 206 obiective de investiţii, unele dintre localităţile din Olt au primit mai mult decât altele şi de ce anumite comunităţi nu au primit nimic.

„Așa cum ați văzut și pe site-ul Ministerului Dezvoltării, ieri (miercuri, 19 iulie – n.r.) a fost semnat ordinul prin care județul Olt primește 823 de milioane de lei alocări de la bugetul de stat pentru investiții. Este vorba de 200 și ceva de proiecte care vor primi finanțare pentru perioada anilor 2017-2020 prin PNDL 2. Fiecare localitate a depus proiect pentru unul sau mai multe obiective. Avem și câteva localități care n-au primit pentru că n-au îndeplinit criteriile: este vorba despre un set de criterii stabilit de Ministerul Dezvoltării, pe baza cărora s-au făcut aceste alocări”, a precizat şeful CJ Olt.

În cadrul PNDL 2, în Olt vor fi finanţate 206 proiecte pentru care vor fi alocaţi  823.051.341,76 de lei, iar localităţile unde vor merge cele mai consistente fonduri, adică peste 10 milioane de lei pentru fiecare localitate, sunt Curtişoara (peste 11,3 milioane de lei), Dobrun (peste 10,5 milioane de lei), Dobrosloveni (peste 10,3 milioane lei) – amănunte AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here