Viitură puternică în aval de lacul de acumulare Izbiceni şi poluarea accidentală a apei/Exerciţiu

Administrația Bazinală de Apă Olt şi Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt au luat parte, miercuri, 26 iulie, la un exercițiu interbazinal de simulare a intervențiilor în situații de urgență generate de inundații, desfăşurat raza comunei Islaz, județul Teleorman.

Scenariul a presupus apariția unei viituri cu probabilitatea de 10% (Q = 1800 mc/s) pe râul Olt, în aval de lacul de acumulare Izbiceni, în zona localității Islaz – județul Teleorman.

Structurile implicate în organizarea şi desfăşurarea exerciţiului au fost Ministerul Apelor și Pădurilor, A.N.„Apele Române”, administraţiile bazinale Jiu, Olt, Argeş-Vedea şi Buzău-Ialomița.

La acest exercițiu, Administrația Bazinală de Apă Olt şi Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt au participat cu zeci de oameni şi cu mai multe mijloace și materiale de intervenție pentru supraînalțarea digului. S-a acţionat pentru supraînălțarea digului pe malul drept al râului Olt, în amonte de podul Islaz, pe o lungime de 400 m liniari utilizându-se hidrobaraje şi diverse accesorii, precum motosuflante sau grupuri electrogene, și 500 metri liniari de panouri din aluminiu.

„Cele 25 de persoane de la Formația de Intervenție S.G.A Olt au utilizat un autotrailer cu semiremorcă, un trailer de poluare, două buldoexcavatoare, un încarcător frontal, o autospecială, trei autoutilitare, o autobasculantă, un derulator hidrobaraje şi un tractor, precum şi 2000 saci”, a precizat purtătorul de cuvânt al SGA Olt, Loredana Nicola.

Alături de formațiile de intervenție apartinând celorlalte trei administrații, supraînălțarea digului s-a făcut pe o lungime de circa 2,4 km în aproximativ patru ore, noile echipamente reducând astfel considerabil timpul alocat supraînălțării digului prin metoda clasică cu saci de nisip.

„Scopul exercițiului ţine de verificarea modului de funcționare a fluxului informațional-decizional pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații și poluări, dar şi de verificarea modului în care se primesc și se transmit informații între structuri. De asemenea, se verifică şi modul de acționare a Centrelor Rapide de Intervenție implicate în cazul producerii unor inundații sau poluări, dar se testează şi timpul de reacţie al forţelor de intervenţie A.N. «Apele Române», dar şi timpul necesar pentru punerea în operă a materialelor şi mijloacelor de intervenţie specifice”, a explicat directorul SGA Olt, Adi Barbu.

De asemenea, scenariul a inclus și apariția unei poluări accidentale concomitent cu intervenția pentru supraînălțarea și protejarea digului, fiind desfășurate baraje plutitoare cu rol de stopare a undei de poluare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here