Control la sânge în școlile și grădinițele din Olt / Care sunt obiectivele verificărilor

Plecând de la rapoartele referitoare la stadiul pregătirilor în vederea deschiderii anului școlar 2017 – 2018, prezentate în cadrul ședinței Colegiului Prefectural și care sunt departe de a fi mulțumitoare, prefectul de Olt, Silviu Neacșu, a luat măsura verificării, la fața locului, a tuturor unităților de învățământ din județ.

Astfel, pentru a avea o imagine clară asupra situației existente, prefectul județului a constituit, prin ordin, patru comisii mixte, formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean Olt, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Școlar Județean și Direcției de Sănătate Publică Olt, care vor verifica fiecare unitate de învățământ din județ și, în baza situației existente la fața locului, vor întocmi o machetă detaliată.

Membrii comisiei au în vizor modul în care se face paza unităților de învățământ, asigurarea cu gard împrejmuitor a unităților, existența marcajelor și indicatoarelor rutiere și pietonale, dar și a iluminatului stradal corespunzător în preajma școlilor și grădinițelor, asigurarea condițiilor corespunzătoare pentru depozitarea produselor distribuite elevilor, unitățile de alimentație publică amplasate în imediata vecinătate a unităților școlare, care cad sub incidența HG nr.128/1994, asigurarea igienizării, dezinsecției, deratizării, asigurarea manualelor școlare și asigurarea încadrării cu personal didactic.

„La finalul acțiunii, Inspectoratul Școlar Județean Olt va întocmi o situație centralizatoare asupra aspectelor constatate în teren, precum și propuneri pentru remedierea eventualelor probleme. Situația va fi prezentată în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din luna septembrie 2017”, se arată într-un comunicat de presă al prefecturii.

De asemenea, prefectul județului a solicitat comisiilor să facă propuneri pentru îmbunătățirea, diversificarea, modernizarea și adaptarea managementului implementării sistemelor de siguranță în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ, a normelor de sănătate și a calităţii în şcoală, dar să constate și aspectele pozitive, identificându-se astfel varietăți de abordări ce pot conduce la cele mai bune practici de urmat, se mai precizează în comunicatul remis presei.

Peste 150 de unităţi de învăţământ din Olt continuă să funcţioneze fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Potrivit situaţiei statistice pe care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au prezentat-o, marți, în şedinţa Colegiului Prefectural, multe dintre unităţile şcolare nu au sursă de apă, altele au apă dar aceasta este necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic sau fizico-chimic,  clădirile unora dintre şcoli sau grădiniţe sunt vechi şi deteriorate, iar în cazul altora grupurile sanitare exterioare nu sunt corespunzătoare (amănunte AICI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here