Siminica Mirea repune pe tapet, la Ministerul Justiției, proiectul penitenciarului de la Caracal

Senatorul Siminica Mirea i-a reamintit recent ministrului Justiției, Tudorel Toader, faptul că supraaglomerarea din sistemul penitenciar românesc este o realitate acceptată atât la nivel național, cât și la nivel european. Subiectul adus de parlamentarul liberal în parlament nu este întâmplător, ci un bun pretext pentru a-l întreba pe ministrul Toader în ce stadiu se află proiectul penitenciarului care urmează să fie construit în municipiul Caracal.

În interpelarea către ministrul Justiției, senatorul Siminica Mirea arată că, din datele statistice existente la nivel public, acceptate de Ministerul Justiției, reiese un deficit de aproximativ 7.500 locuri de cazare în sistemul penitenciar, în condițiile în care există peste 26.500 de deținuți cărora le sunt alocate cu puțin peste 19.100 de locuri.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat, în aprilie 2017, prin Hotărârea-Pilot în cauza Rezmiveș și alții, împotriva României, în ceea ce privește condițiile de detenție din închisori, arest preventiv și centre de detenție. Cu titlu definitiv, cu obligativitatea de a interveni și a face acele măsuri și lucruri necesare care să rezolve suprapopularea din sistemul privativ de libertate românesc.

Având în vedere aceste recomandări, o intervenție este oportună, necesară, corectă și echitabilă! În condițiile lansării în spațiul public de către surse guvernamentale, ministeriale, politice, parlamentare, a proiectului construirii unui penitenciar la Caracal, județul Olt, solicit un punct de vedere care să arate stadiul implementării proiectului respectiv, atât de necesar României, astăzi.

Raportat la situația prezentată mai sus, vă adresez următoarea întrebare: În ce stadiu se află proiectul penitenciarului care urmează să fie construit în municipiul Caracal, județul Olt?”, l-a întrebat Siminica Mirea pe ministrul Justiției.

În 2015, Guvernul României a decis suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei cu două milioane de lei, o parte din aceşti bani urmând să fie folosită pentru construirea a două noi penitenciare, unul dintre ele fiind la Caracal. Proiectul a murit atunci, fiind resuscitat la începutul acestui an de fostul ministru al Justiției Florin Iordache. Acesta declara în luna ianuarie că anul acesta va începe construcţia celor două penitenciare, unul la Caracal şi altul la Berceni și că lucrările ar urma să dureze circa cinci ani. Apoi subiectul a fost, din nou, dat uitării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here