Avertizările meteo au pus pe jar autoritățile din Olt/A fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență/Măsuri de ULTIMĂ ORĂ

Urmare a ultimelor avertizări ale meteorologilor și a fenomenelor meteo extreme care s-au manifestat în ultima perioadă au declanșat îngrijorarea autorităților locale din Olt. Miercuri, la sediul prefecturii, a avut loc, la convocarea prefectului Silviu Neacșui, ședința ordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia au fost luate mai multe măsuri.

La solicitarea prefectului, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt au adus în atenția membrilor modul în care se realizează atenţionarea, avertizarea, alarmarea populaţiei, dar și modul de asigurare a intervenţiei în cazul apariţiei unor fenomene hidro – meteorologice periculoase, cu accent pe furtunile violente şi precipitaţiile abundente.

Măsurile luate în cadrul ședinței, pe domenii de acțiune, sunt următoarele:

  1. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab“ al Județului Olt
  • În scopul prevenirii efectelor negative provocate de o eventuală instabilitate atmosferică, cutremure, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab“ al Județului Olt va întocmi o serie de recomandări pentru populație, inclusiv reguli de comportare pe timpul unor fenomene hiro-meteorologice periculoase (ex. vijelii, ploi însemnate cantitativ etc). Aceste recomandări și reguli vor fi comunicate către toate instituțiile publice, structurile Ministerului Afacerilor Interne și primăriile din județ, dar și către unitățile de învățământ, agenții economici și asociațiile de proprietari, în vederea informării cetățenilor.
  1. Comitetele locale pentru situații de urgență

În cadrul ședinței s-au discutat modalități concrete cu privire la atenţionarea, avertizarea, alarmarea populaţiei, dar și modul de asigurare a intervenţiei în cazul apariţiei unor fenomene hidro – meteorologice periculoase, cutremure, cu accent pe:

  • Măsuri privind siguranța cetățenilor prin identificarea panourilor publicitare, a acorperișurilor și a copacilor care prezintă pericol pentru populație și dispunerea de urgență a măsurilor în vederea eliminării oricăror riscuri;
  • Instruirea preventivă a populaţiei privind traseele de urmat şi zonele de adăpostire;
  • Punerea la dispoziția cetățenilor a recomandărilor întocmite de către ISU Olt, inclusiv a regulilor de comportare pe timpul unor fenomene hidro-meteorologice periculoase.

La ședință au fost invitați să participe și primarii municipiilor și orașelor din județ. Prefectul județului a solicitat ca, până la data de 1 octombrie 2017, aceștia să transmită asociațiilor de proprietari, în vederea informării cetățenilor, măsuri necesare pentru evitarea unor efecte negative ce pot fi provocate de eventuale situații de urgență.

  1. Inspectoratul Școlar Județean Olt

Inspectoratul Școlar Județean Olt, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt și Inspectoratului de Poliție Județean Olt, vor prezenta, în cadrul unor ședințe cu directorii unităților de învățământ, cu părinții, în consiliile profesorale și la orele de dirigenție, toate măsurile necesare prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, indiferent de factorii determinanți ai acestora, astfel încât fiecare elev și cadru didactic să știe cum să procedeze, atât la școală, dar și acasă, în cazul unor astfel de situații.

  1. Serviciile publice deconcentrate

Afișarea la sediul instituțiilor și diseminarea, inclusiv prin entitățile aflate în subordine sau coordonare, a recomandărilor pentru populație, inclusiv a regulilor de comportare pe timpul unor fenomene hidro-meteorologice periculoase, întocmite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt.

  1. Operatorii de utilități publice

S-a solicitat respectarea fluxului informațional în situația emiterii informărilor/ atenționărilor/avertizărilor hidro – meteorologice și de către operatorii care asigură servicii de utilități publice (apă, energie electrică, gaze etc).

Prefectul județului a solicitat acestora și întocmirea sau reactualizarea, după caz, a planurilor de măsuri în caz de avarii majore.

Pentru respectarea fluxului informațional în situația emiterii informărilor/ atenționărilor/avertizărilor hidro – meteorologice la nivelul tuturor instituțiilor publice deconcentrate și strucutrilor Ministerului Afacerilor Interne din județ cu propriile instituții aflate în subordinea sau coordonarea acestora, prefectul județului a solicitat în regim de urgență o analiză, astfel încât acolo unde există disfuncționalități acestea să fie remediate în cel mai scurt timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here