Ceramica de Vădastra renaște la Liceul Teoretic „Petre Pandrea” Balș-Povești de lut

Liceul Teoretic „Petre Pandrea” din Balș a inițiat un proiect prin care se urmărește promovarea uimitoarei ceramici de Vădastra și la care participă zeci de elevi hotărâți să pătrundă tainele lutului care ia forme artistice unice și să promoveze această artă, care a ajuns pe alte meridiane ale lumii, dar care riscă să se stingă.

Proiectul educațional Renașterea ceramicii de Vădastra – Povești în lut  se desfășoară în cadrul concursului național Euroscola și la el participă 24 de elevi ai liceului bălșean coordonați de profesorii Paul Daniel Dumitru și Vlad Dinu.

Proiectul are ca obiective conștientizarea și responsabilizarea elevilor și a comunității locale cu privire la însemnătatea ceramicii de Vădastra, ca element de patrimoniu național, si la rolul acesteia în promovarea diversității culturale la nivel european.

În cadrul proiectului, elevii au participat la ateliere de ceramică sub îndrumarea profesorului Lucian Truță de la Palatul Copiilor „Adrian Băran” din Slatina. De asemenea, ei au fost în vizită la muzee ce au exponate aparținând ceramicii din cultura Vădastra.

„Cunoștințele căpătate în urma acestor activități au fost folosite în campania de informare și conștientizare a comunității locale cu privire la importanța ceramicii de Vădastra și la locul acesteia în patrimoniul cultural european. Această campanie constă în organizarea de colocvii și expoziții cu creațiile artistice ale elevilor, promovarea online și realizarea de materiale informative”, se arată într-un comunicat al instituției care implementează proiectul.

Proiectul își propune, în continuare, organizarea Medalionului artistic Viziuni despre meșteșugul modelării lutului ce va strânge creațiile tematice ale elevilor din zona orașului Balș și organizarea unei expoziții, intitulate Povești în lut, în incinta Primăriei Balș.

Interesul manifestat de elevi pentru acest element de patrimoniu va fi susținut de realizarea unor initiative viitoare ca organizarea unei grupe de arheologie în cadrul liceului, inițierea unui proiect educational judeţean în calendarul proiectelor educative şi unul european  de tip eTwinning.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here