Parteneriatul Olt-Loiret continuă/O delegație a Consiliului Județean Olt, vizită de lucru în Franța

Virgil Delureanu, vicepreședinte CJ Olt

O delegație din Olt formată din consilieri județeni, șefi ai unor instituții publice, specialiști în dezvoltare regională, condusă de vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, s-a aflat, săptămâna trecută, în Franța, într-o vizită în Departamentul Loiret, regiune cu care Oltul are un vechi parteneriat pe mai multe domenii de colaborare.

În cadrul misiunii, desfășurată în perioada 26 – 29 februarie, delegația din Olt a fost invitată să cunoască obiective importante din patrimoniul cultural al regiunii, vizitând, printre altele, castelul Gien – abația Fleury, dar și obiective economice, instituționale și medicale. Oaspeții români au vizitat, astfel, fabrica Dior, Camera Agricolă și Centrul Spitalicesc Regional.

„Pe tot parcursul vizitei, ne-am bucurat de ospitalitatea deplină a gazdelor noastre, care ne-au rezervat un program ce a răspuns perfect punctelor noastre de interes și care ne-au însoțit cu amabilitate în toate activitățile desfășurate.

Vizita noastră în departamentul Loiret a reprezentat pentru noi o puternică confirmare a relației de parteneriat dintre departamentul Loiret și județul Olt, mai ales că ea are loc în perioada în care sărbătorim 10 ani de la semnarea primului Acord de Cooperare descentralizată dintre regiunile noastre”, a declarat Virgil Delureanu.

Cu acest prilej, partea română și cea franceză au pus bazele unor noi colaborări, începând cu anul 2018, în domeniul turismului și în cel al culturii.

Din delegație au făcut parte consilierii județeni Corina Sulger, Dragoș Drăghicescu, Cătălin Grecu și Dorin Postelnicu, Daniela Lungu, șefa Serviciului de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județean Olt, Daniela Ionescu, din cadrul aceluiași serviciu, și Emil Marinescu, șeful Direcției Agricole Județene Olt.

„În ultima zi a vizitei noastre, ne-am întâlnit la Orléans cu ambasadorul României la Paris, cu care am discutat, printre altele, despre problemele cu care se confruntă județul nostru”, a mai precizat Virgil Delureanu.

În cadrul parteneriatului de cooperare descentralizată, inițiat în anul 2006 între departamentul Loiret și județul Olt, Consiliul General Loiret a avut misiunea de a desfășura acțiuni de cooperare în domeniile sănătate, agricultură, francofonie și situații de urgență.
În cei 10 ani de colaborare, Spitalul Județean de Urgență Slatina a beneficiat de aparatură performantă pentru secțiile ORL, Chirurgie, Anatomie patologică, Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumoftiziologie și Ortopedie.

De asemenea, Camera Agricolă Loiret a derulat mai multe misiuni la Slatina, în cursul cărora experții francezi au lucrat cu Camera Agricolă Județeană Olt, aducând un sprijin prețios pentru reorganizarea instituției conform normelor moderne și contribuind la definirea unei strategii coerente de dezvoltare a agriculturii, care să pună accentul pe agricultorii de talie medie (proprietari de terenuri între 50 și 200 de hectare), susceptibili de dinamizarea agriculturii locale.

Biblioteca Județeană Olt a primit o donație anuală de carte franceză și material audiovizual, ceea ce a permis crearea unei secții de literatură franceză pentru copii și dotarea cu cărți a bibliotecilor din câteva comune ale județului.

În domeniul tehnic al operațiunilor de cooperare, câteva misiuni ale SDIS au fost derulate împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în scopul transferului de competențe și schimbului de bune practici în materie de prevenire a riscului de inundații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here