Aproape 2.000 de afecțiuni respiratorii și pneumonii în Olt/Vaccinul gripal lipsește

Afecțiunile respiratorii acute și pneumoniile au început să își facă de cap în Olt, aproape 2.000 de cazuri fiind înregistrate până acum. 

În săptămâna precedentă s-au înregistrat 1543 de cazuri medicale în privința afecțiunilor respiratorii, 50 de pacienți fiins spitalizați, precum și 392 de pneumonii, 69 de oameni având nevoie de îngrijiri medicale în unitățile spitalicești, anunță, printr-o informare, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Cei mai mulți pacienți provin din rândurl copiilor și a tinerilor de până la 19 ani, mai spun specialiștii DSP.

„Frecvenţa îmbolnăvirilor prin ARI a înregistrat o uşoară tendinţă de creştere faţă de aceeaşi perioada a anului precedent. Direcția de Sănătate Publică (DSP) a demarat Perioada supraveghere gripei, afecțiunilor respiratorii acute (ARI) si infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) pentru sezonul  2017/2018.

Culegerea datelor se face cu ritmicitate săptămânală, în fiecare zi de luni până la orele 13.00, de la toţi furnizorii de servicii medicale de la nivelul juddețului Olt. Prima raportare la Centrul Regional de Sănătate Publică Timişoara şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile Bucureşti s-a făcut marţi, 10 octombrie”, se precizează în comunicatul DSP.

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică.
În cursul lunii septembrie, Direcția de Sănătate Publică Olt a catagrafiat 30.000 persoane, considerate la risc şi care doresc să se vaccineze antigripal în sezonul 2017- 2018. Din păcate însă, instituția de sănătate publică nu a primit nici un semnal din partea Ministerului Sănătății privind aprovizionarea depozitelor cu vaccin gripal.

„Nu avem informaţii oficiale privind aprovizionarea cu produsul biologic – vaccin gripal”, se arată în informarea de presă.

Grupele populationale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală, sezon 2017-2018 sunt persoanele cu vârstă cuprinsă între 6 luni – 64 ani, aflate în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, gravidele, mediciii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire a copiilor și bătrânilor şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii.

O altă grupă de risc o reprezintă persoanele rezidenţe în instituţii de ocrotire socială, persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, dar persoanele cu vârstă de peste 65 de ani.

Pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, inclusiv a gripei, DSP Olt recomandă populației evitarea zonelor aglomerate, evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea expunerilor în zonele aglomerate şi în perioadele cu schimbări bruşte de temperatura.

Folosirea batiştei de unică utilizare, respectarea unui regim sănătos de viaţă printr-o alimentaţie bogată în legume şi fructe și adaptarea unei ţinute vestimentare adecvate sezonului sunt alte sfaturi pe care specialiștii în sănătatea publică ni le dau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here