Madridul îi dă liderului catalan un ultimatum

Sursa foto: urhokpotareporters.com

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a dat miercuri un ultimatum de cinci zile preşedintelui separatist catalan Carles Puigdemont să-şi clarifice – până luni – poziţia cu privire la declararea independenţei, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP, scrie Agerpres.

În cazul în care Carles Puigdemont confirmă declararea independenţei regiunii sale, Madridul îi va acorda un termen suplimentar – până sâmbătă, pe 19 octombrie – să facă cale întoarsă.

Guvernul de la Madrid va recurge, ulterior, la articolul 155, care-i permite să suspende autonomia Cataloniei, a precizat sursa citată.

Ambele ultimatumuri au fost incluse într-o cerere oficială trimisă miercuri Guvernului catalan, a anunţat preşedintele Guvernului conservator de la Madrid Mariano Rajoy.

Rajoy a anunţat această cerere miercuri, într-o ameninţare voalată cu aplicarea articolului 155.

Șeful executivului catalan a anunțat marți seară o suspendare a declarației de independență a regiunii, lansând în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania. Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un ‘stat independent’, dar că acest proces ar trebui să fie înghețat în așteptarea altor tratative.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here