Facebook și uciderea democrației. Trump, alesul știrilor false

După apariția Facebook, alegerile politice nu vor mai fi niciodată la fel. O dovedește desemnarea lui Donald Trump ca președinte al Americii și implicit cel mai puternic om al planetei. Totul a fost posibil prin deja celebrele fake news, știri false, distribuite prin algoritmul prin care funcționează Facebook – primeşti ceea ce vrei să citeşti.

Dai like unei pagini, primești mai multe postări ale acelei pagini, dai like unei știri, primești mai multe știri la fel, interacționezi cu o persoană, vezi mai des ceea ce postează.

Aşa funcţionează alforitmii Facebook. Faptul că Donald Trump era văzut ca un clovn de mulți dintre internauți a dus la un uragan de interacțiune cu știrile care îl priveau. Oamenii se amuzau, comentau, dădeau like și distribuiau.

Breitbart, o platformă de extremă-dreapta care l-a ajutat pe Trump să iasă președinte, a urcat, astfel, în 2016 pe locul trei în topul celor mai discutate site-uri, după New York Times și CNN. Condus de fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, site-ul a devenit celebru pentru știrile false și teoriile conspirației pe care le-a promovat, condimentate cu opinii misogine, xenofobe și rasiste.

Și site-ul acesta nu a fost singurul, pentru că mii de alte pagini care au generat știri false l-au ajutat pe republican să ajungă la Casa Albă, prin reclamele de pe Facebook.

Compania americană a vândut atunci spațiu publicitar de miliarde de dolari, spațiu care se adresa albilor liberali, femeilor tinere și afroamericanilor, care de regula nu ar fi votat cu Trump.

Aceste reclame fac parte din categoria întunecată a publicității, pentru că nu pot fi urmărite și sunt văzute doar de cumpărător și de user-ul de Facebook ce le primește. Adăugați la asta și mașina de propagandă online a rușilor și aveți rețeta perfectă pentru alegerea unui președinte la Casa Albă.

Sursă: REALITATEA.NET

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here