Educaţie cu profesori necalificaţi! „Ce ar însemna ca un felcer să intre în sala de operaţii?”

Mii de catedre sunt ocupate, în acest moment, de persoane care nu sunt calificate pentru meseria de cadru didactic. Sunt fie pregătite pentru alte specializări, fie în curs de pregătire. Sunt soluţia de avarie la care apelează, an de an, Ministerul Educaţiei pentru a acoperi posturile libere, însă actul de educaţie suferă grav. 

4.500 de cadre didactice necalificate se află la catedră în anul şcolar 2017-2018, în toată ţara. Numai la Constanţa sunt 211. Dintre acestea, 113 au studii superioare în alt domeniu, 36 sunt studenţi în curs de calificare şi 72 au doar studii medii. Această situaţie îi revoltă chiar şi pe profesori, care consideră că principala vină este a Ministerului Educaţiei, care nu găseşte soluţii pentru a atrage în sistem persoane calificate şi bine pregătite.

„România este singura ţară din Uniunea Europeană în care există titulatura de necalificat în sistemul educaţional. Motivul: tinerii performanţi, cu dăruire şi formare de specialitate, nu vor să predea în şcolile din ţară din cauza salariilor mult prea mici sau pentru că nu sunt motivaţi sub nicio formă să ajungă în faţa copiilor pe care să îi ajute să se dezvolte”, este de părere Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Federaţia atrage atenţia Guvernului României că, din cauza salariilor mult prea mici, numărul tinerilor care vor să păşească spre profesia de dascăl este în scădere. Dacă în anul 2004, la un număr de patru milioane de copii, existau 343.000 de posturi în educaţie, în anul 2017, ne confruntăm atât cu scăderea numărului de copii la trei milioane, dar şi cu scăderea numărului de posturi didactice la aproximativ 295.000. În plus, dacă în anul 2005 existau 19.500 de debutanţi, în 2017, numărul acestora a ajuns la 16.000.

Fenomen tolerat ani la rând 

Lipsa personalului didactic calificat în şcolile din România sporeşte un fenomen grav: creşterea numărului de necalificaţi care ajung să predea elevilor.

„Ar trebui să facem un simplu exerciţiu de imaginaţie să ne dăm seama cât de gravă este situaţia din învăţământul românesc: gândiţi-vă ce ar însemna ca un medic necalificat să intre în sala de operaţii şi să facă o intervenţie chirurgicală? Sau un medic necalificat să prescrie medicamente unui bolnav? Ce ar însemna ca un necalificat să instrumenteze un dosar în justiţie, un necalificat să stabilească bugetul unei comunităţi sau un necalificat să conducă un avion sau o locomotivă? Ni se pare revoltător sau absurd. Dacă se acceptă ca în anul 2017 să fie copii care sunt «modelați» de necalificați, înseamnă că inclusiv România este condusă de persoane «fără studii de specialitate». Şi totuşi, această situaţie este permisă exact în sistemul în care copiii ajung să fie lăsaţi pe mâna unor oameni care nu au formarea sau experienţa necesară actului educaţional”, mai spune liderul de sindicat.

FSLI consideră că este inacceptabil ca în faţa copiilor să ajungă „dascăli” care nu stăpânesc materia pe care o predau, aşa cum nu au nici abilităţile psihopedagogice necesare pentru formarea unor caractere.

„Am ajuns aici, pentru că ani la rând a fost tolerat acest fenomen. Nimănui nu i-a păsat că un copil poate să pornească în viaţa lui greşit, chiar din băncile şcolii. Nu vrem să acuzăm pe niciunul dintre cei 4.500 de angajaţi, dar acuzăm o boală într-un sistem care ar trebui să performeze. Schimbarea înseamnă calitate, iar calitate nu poţi să ai în niciun sistem, dacă nu atragi oamenii potriviţi pentru acest lucru. Cu un salariu lunar de 1.400 de lei, cât are în acest moment un cadru didactic debutant, suntem departe de rezolvarea unei probleme majore. Din păcate, nici perspectiva nu este optimistă. Atâta timp cât prin legea salarizării un profesor debutant va ajunge, ipotetic, în anul 2022, la un salariu net de 2.400 de lei, este evident că este posibil să crească numărul «șlefuitorilor de suflete și caractere», fără studii de specialitate. Și atunci se pune întrebarea firească: unde va ajunge această țară?”, consideră preşedintele FSLI.

Sursa: cugetliber.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here