Guvernul acum îşi da seama ce a făcut! Printre deţinuţii eliberaţi sunt mulţi condamnaţi pentru omor!

Cei mai mulţi deţinuţi puşi în libertate joi (când prima tranşă de 529 de deţinuţi au fost eliberaţi în urmă intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu) erau încarceraţi la Penitenciarul Giurgiu, potrivit hotnews.ro, citate de stireazilei.com. Mulţi dintre cei eliberaţi au condamnări pentru tâlhării şi furturi, dar şi pentru omor. În perioada următoare ar putea fi eliberaţi condiţionat, în baza acestei legi, alţi 3.349 de deţinuţi, cei mai mulţi fiind de la Rahova – 250 şi de la Penitenciarul Poartă Albă – 200.

Cei mai mulţi, adică 80 dintre cei 529 de deţinuţi care au fost eliberaţi joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, erau încarceraţi la Penitenciarul Giurgiu, au anunţat reprezentanţii administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, citaţi de News.ro.

În perioada următoare ar putea fi eliberaţi condiţionat, în baza acestei legi, alţi 3.349 de deţinuţi, cei mai mulţi fiind de la Rahova – 250 şi de la Penitenciarul Poartă Albă – 200.

Potrivit reprezentanţilor unora dintre penitenciare, mulţi dintre deţinuţii puşi în libertate că urmare a acestei legi aveau condamnări pentru furturi şi tâlhării, dar şi pentru omor.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis o situaţie a persoanelor condamnate puse în libertate la termen, joi, că urmare a scăderii zilelor executate în condiţii necorespunzătoare, precum şi o situaţia a persoanelor condamnate care vor fi discutate în prima comisie pentru liberare condiţionată.

Conform ANP, de la Penitenciarul Aiud au fost eliberaţi 30 de deţinuţi, iar în perioada următoare ar putea fi puşi în libertate alţi 45 de deţinuţi, de la penitenciarul Arad – 24 de deţinuţi, iar 66 ar urmă să fie eliberaţi condiţionat, de la Penitenciarul Bacău au fost eliberaţi doi deţinuţi şi ar urmă alţi 59, de la Penitenciarul Baia Mare au fost puşi în libertate cinci deţinuţi şi ar urmă 65, de la Bistriţa – 7 şi ar putea fi eliberaţi alţi 108, de la Botoşani – 14 eliberaţi şi ar putea fi puşi în libertate 154, de la Brăila – 4 şi ar putea fi eliberaţi alţi 40, de la penitenciarul Jilava – 37 şi urmează alţi 192 de deţinuţi, de la Rahova – 10 şi urmează 250, de la Codlea – 4 şi urmează 110, iar de la penitenciarul Poartă Albă au fost eliberaţi 55 de deţinuţi şi ar urmă alţi 200.

De la Penitenciarul Craiova – Pelendava au fost puşi în libertate joi 18 deţinuţi şi ar urmă alţi 149, de la Deva a fost eliberat un deţinut şi ar urmă 30 de la Drobeta Turnu Severin au fost eliberaţi cinci şi ar urmă 107, de la Focşani – 3 şi ar urmă 103 , de la Găeşti – 18/144 de la Galaţi – 7/47, Gherla – 8/55, Giurgiu – 80/76, Iaşi – 37/247, Mărgineni -13 /25, Miercurea Ciuc – 7/21, Mioveni – Colibaşi – 17/24, de la Oradea – 3/34, de la Ploieşti – 2/50, de la Ploieşti ¬ Targsorul Nou – 5/83, Penitenciarul Satu Mare – 3/21, Penitenciarul Slobozia – 11/35 , SNPAP Tg. Ocna – 0/10, penitenciarul Târgu Jiu – 3/104, Penitenciarul Târgu Mureş – 5/50, Penitenciarul Timişoara – 9/ 127, Penitenciarul Tulcea – 34/133, Penitenciarul Vaslui – 11/138, Brăila ¬ Tichileşti – 0/8, Centrul de Detenţie Craiova – 1/51, Spitalul Penitenciar Jilava – 6/47, Spitalul penitenciar Rahova – 2/4 , Spitalul penitenciar Poartă Albă – 3/22, Spitalul Dej – 1/ 9, Spitalul penitenciar Mioveni – Colibaşi – 4/11, Spitalul Târgu Ocna – 2/19, Centrul Educare Buziaş – 2/19, Centrul educare Târgu Ocna – 4/19.

Peste 10% dintre deţinuţii din Penitenciarul Aiud au fost sau urmează a fi eliberaţi. La Penitenciarul Aiud, unde 30 de deţinuţi au fost eliberaţi, iar alţi 45 ar urmă să fie puşi în libertate săptămâna viitoare, sunt incercerate 692 de persoane, ceea ce înseamnă că vor fi puşi în libertate, că urmare a legii intrate în vigoare joi, peste 10% din numărul deţinuţilor din acest penitenciar. Printre cei eliberaţi se numără şi persoane care se aflau în detenţie pentru fapte grave, precum omor sau tâlhării.

Din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad au fost eliberaţi 24 de deţinuţi, majoritatea fiind condamnaţi pentru furturi şi tâlhării. Purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Eduard Magold, a precizat pentru News.ro că majoritatea deţinuţilor puşi în libertate fuseseră condamnaţi pentru infracţiuni de furt şi tâlhărie, dar toţi au ajuns să fie încarceraţi la Arad după ce au fost transferaţi de la alte penitenciare din ţară, unde condiţiile de detenţie nu sunt la fel de bune că la Arad.

„La Arad nu avem camere suprapopulate şi sunt respectate normativele, fiind vorba de un penitenciar nou. Deţinuţii eliberaţi de la noi au ispăşit o parte din pedeapsa în alte penitenciare din ţară şi li s-au calculat reducerile de pedeapsa raportat la perioada în care au fost încarceraţi acolo”, a spus Magold.

Alţi 66 de potenţiali beneficiari ai legii vor intră în analiză comisiei de eliberare condiţionată săptămâna viitoare. Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, situat la marginea oraşului, are o capacitate de peste 1200 de locuri şi este considerat unul dintre cele mai moderne din ţară. La sfârşitul anului 1994 au demarat lucrările de construire, care s-au încheiat în 2001, iar în 2002 a fost inaugurat, în timp ce clădirea veche din oraş, de pe stradă Eftimie Murgu, a devenit secţie exterioară.

Deţinuţii eliberaţi din Penitanciarul Slobozia erau condamnaţi pentru trafic de persoane, tâlhării şi tentativă de viol. Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Slobozia, Cătălin Sârbu, joi au fost eliberaţi 11 deţinuţi. Aceştia fuseseră închişi pentru infracţiuni de trafic de persoane, tentativă de viol, tentativă de furt calificat, furt calificat, favorizarea făptuitorului, conducere fără permis, tâlhărie şi înşelăciune. În Penitenciarul Slobozia sunt în prezent 411 deţinuţi, iar capacitatea de deţinere este 446.

Legea privind recursul compensatoriu prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate intră în vigoare joi, urmând că primii deţinuţi beneficiari ai noului act normativ, să fie deja puşi în libertate.

Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţă grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauza; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaletă în privat şi de a se respectă normele sanitare de baza, precum şi cerinţele de igienă;existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Perioada pentru care se acordă zile considerate că executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

Sursa: stireazilei.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here