Trupele speciale, acţiune în forţă pentru destructurarea unei reţele periculoase/Reţineri şi arestări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus, recent, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a opt inculpaţi, bănuiţi că fac parte dintr-o grupare specializată în trafic de droguri, proxenetism şi trafic de minori. Şapte dintre inculpaţi au fost arestaţi preventiv. 

În cauză există suspiciune rezonabilă că începând cu anului  2016 inculpaţii Lampo Jeno, Mocan Dragoş Andrei şi Toto Zoltan au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii infracţiunilor de trafic de minori şi proxenetism.

Mai mult, cei trei inculpaţi vizau şi activităţi de constrângere , prin ameninţări sau violenţe, a altor tinere de a le plăti taxe de protecţie în cazul în care acestea refuzau să practice prostituţia în favoarea membrilor acestui grup şi doreau să desfăşoare această activitate pe cont propriu.

Nu în ultimul rând, membrii grupului vizau racolarea unor tinere minore, prin metoda clasică „lover – boy” profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea,  datorată vârstei fragede, a lipsurilor materiale în care trăiau, a lipsei de cultură ( majoritatea fiind semianalfabete)  pe care le introduceau în mirajul vieţii de noapte , a cluburilor, le cumpărau haine , le duceau la restaurant , le prezentau ca fiind iubitele lor, ulterior cerându-le acestora să practice prostituţia în folosul grupării.

„Odată intrate în această activitatea minorele nu mai puteau refuza activitatea de prostituţie pentru care fuseseră de la început recrutate, fiindu-le ruşine să se întoarcă în familii.

Mai mult, membrii grupului achiziţionau droguri şi substanţe cu efect psihoactiv din care distribuiau apoi tinerelor care trebuiau să consume aceste substanţe pentru a putea rezista la programul impus de inculpaţi.

Ulterior constituirii acestui grup infracţional organizat, la acest grup au aderat şi inculpaţii Irsai Artur Tamas, Fulep Janos, Tamas Zsolty Alex, Szabo Istvan şi Otvos Norbert”, spun procurorii DIICOT.

Pentru realizarea rezoluţiei infracţionale, membrii grupului infracţional organizat au închiriat apartamente şi garsoniere situate pe raza mun. Tg.Mureş, dar şi camere în incinta unor pensiuni şi hoteluri, unde apoi duceau tinerele ce se prostituau în folosul inculpaţilor, realizând în acest mod un control strict a acestor tinere şi a veniturilor obţinute din această activitate.

„Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la data de 25 octombrie 2017 gasite şi ridicate 28 telefoane mobile, 35 cartele sim, 4 memory stick-uri, 7 carduri de memorie, 3 laptop-uri, 2 săbii, o tabletă, o bătă tip baseball, 12.306 lei, 660 euro, 4 comprimate MDMA şi 2 plicuri cu urme de substanţe psihoactive”, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Mureş şi  Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Harghita şi cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi „Regele Ferdinand”  – Sângeorgiu de Mureş.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Joi, inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii au admis propunerea procurorilor pentru şapte dintre inculpaţi, doar în cazul unuia dintre ei, Irsai, Artus Tamas, dispunându-se maăsura controlului judiciar..

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here