Într-un interviu acordat publicaţiei „Politici de sănătate”, dr. Renică Diaconescu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României şi șef al secției Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina, a vorbit despre şansa la viaţă pe care ar avea-o pacienţii cu accidente vasculare ischemice dacă în spitale ar fi înfiinţate unităţi stroke. O unitate stroke presupune existenţa unui tomograf și a unui RMN, care nu ar fi, totuşi, absolut obligatoriu. Mai trebuie un medic neurolog, un medic de urgență de ATI și, eventual, un neurochirurg. Deci nu ar fi necesare eforturi financiare foarte mari. De altfel, aceste unităţi, teoretic, sunt înființate printr-un ordin de ministru, dar, din păcate, totul a rămas doar pe hârtie.
„Pentru mine, prioritar ar fi acum să demarăm o acțiune mai largă de înființare, în fiecare spital județean de urgență, a unei unități de neurologie vasculară, mai exact, de stroke. Pentru că din experiența pe care o am pot să vă spun că pierdem foarte mulți bolnavi cu AVC neexistând aceste unități specializate în care să li se ofere tratamentul de urgență. Mai precis, mă gândesc la faptul că, în ultimul timp, pacienților cu accidente vasculare ischemice care vin într-o fereastră de patru ore de la debut li se poate face tromboliza. Asta înseamnă că, la fel ca în cardiologie, cheagul poate fi topit. Dacă infarctul este bine pus la punct printr-un sistem de tromboliză care se efectuează încă din unitatea de primire urgență și în fiecare zi este delegată câte o clinică care preia infarctul miocardic și se intervine ulterior prin punerea de stenturi sau prin bypass-uri, pacientul își poate reveni foarte bine. În neurologie, aceste unități încă nu au luat ființă, deși au fost promulgate prin ordin de ministru. Ele există doar la nivel de București și în clinicile mari din Timișoara, Cluj, Iași, dar asta nu este suficient. Nu doar pentru că sunt neurolog, dar și pentru că eu cred că deja s-a întârziat foarte mult cu acest proiect și este păcat, pentru că o astfel de intervenție salvează vieți. Pacientul respectiv nu mai rămâne cu deficit motor și, ce este cel mai important, trăiește”, a declarat, răspunzând la una dintre întrebările puse în cadrul interviului.
În prezent, vârsta de debut a accidentelor vasculare este tot mai mică, precizează vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate.
„Am foarte mulți pacienți care la 40 de ani fac accidente vasculare. Și aici s-ar putea impune tratament trombolizant”, trage un semnal de alarmă Renică Diaconescu.
Ideea înfiinţării unor unităţi stroke a fost deja pusă pe hârtie, luând forma unui ordin de ministru care nu a fost pus, însă, niciodată în aplicare. Iar vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate Publică spune că totul ar începe să funcţioneze dacă respectivul ordin ar fi transformat în lege.
„Ordinul de ministru trebuie transformat în lege, iar proiectul de lege urmează să îl depunem împreună cu proiectul pentru bolnavii în stare vegetativă. Ar degreva foarte mult unitățile de terapie intensivă din spitale. Un bolnav care este în stare vegetativă îl duci într-un coma center, îl intubezi și rămâne acolo până când i se sfârșesc zilele. Am mai spus și repet, în acest moment, acești bolnavi stau în spitale prin mila unor doctori”, a concluzionat senatorul Renică Diaconescu.
Sursa: politicidesanatate.ro