Ce categorii de angajaţi vor fi cel mai DEZAVANTAJATE de modificările noului Cod Fiscal

Angajații care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt persoanele cu dizabilităţi, dar şi cele care lucrează în IT, vor avea o micșorare a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual, rtv.net., citat de jurnalmm.ro.

„Simulările arată că se impune o creştere de 19,9% a valorii brute a salariului – dacă luăm ca referinţă salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei şi pentru a păstra suma în mână primită acum de un angajat. Totuşi, conform calculelor, angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT şi persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micşorare a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuţiilor la nivelul costului total actual”, a spus Radu Derscariu, director Deloitte România.

De exemplu, spune el, dacă facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observăm că, după ce vor intra în vigoare modificările anunţate prin proiect, scăderea va fi de 6,3%.

„În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creşterii contribuţiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%. Explicaţia este că scăderea de impozit de la 16% la 10% a fost gândită? pentru a amortiza parţial transferul contribuţiilor, iar în cazul celor scutiţi, evident, acest efect nu are de unde să apară. O altă consecinţă a transferului contribuţiilor va fi micşorarea cu circa 8,5% a sumei nominale virate către Pilonul II de pensii private. Reducerea are două cauze: atât ca urmare a înglobă?rii contribuţiilor în salariul brut, cât şi a diminuării procentului, dacă va fi luată decizia în acest sens, de la 5,1% la 3,75%”, a precizat oficialul Deloitte România.

Sursa: jurnalmm.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here