Printre propunerile legislative pe care ministerul condus de Carmen Dan intenționează să modifice legislația în domeniul ordinii și siguranței publice pentru întărirea autorității personalului se numără și câteva despre care s-ar putea spune că forțează normalitatea. De pildă, dacă îți uiți, pur și simplu, documentele autoturismului acasă, astfel încât la o solicitare a acestora de un polițist rutier nu le poți prezenta, omul legii poate considera că ți-ai uitat „intenționat” documentele acasă. De asemenea, dacă îți ții mîinile în buzunare în condițiile în care omul legii ți-a cerut să le scoți afară o poți, din nou, păți serios, pentru că te paște o amendă usturătoare.
Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabilește și dreptul polițistului de a solicita oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente.
Asta pentru că se introduce prezumția de intenție a unei acțiuni violente îndreptată împotriva polițistului.
„Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta oricărei persoane de a nu se conforma solicitărilor polițistului (să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia) sau de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost somată prin cuvintele «Stai, poliția! – Nu te apropia!»”, potrivit explicațiilor furnizate, miercuri, într-o conferință de presă, de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt.
În același timp, crește sancțiunea pentru refuzul de legitimare de la amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei la amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
„În cazul controlului polițistului rutier, lipsa documentelor se sancționează cu amendă de până la 1.000 de lei, de multe ori fiind vorba de persoane care uită aceste documente, cu atât mai mult în cazul în care ne referim la un refuz, la o intenție clară de a nu răspunde unei solicitări legitime a polițistului. Această faptă trebuie sancționată mai drastic”, potrivit oamenilor legii din structurile de conducere ale IPJ Olt.