Se schimbă regulile la Programul „Prima Casă”

Programul “Prima Casă” va continua şi în următorii ani, dar fondurile alocate vor fi mai mici. Ministerul Finanţelor și Banca Națională a României (BNR) analizează oportunitatea modificării regulilor de garantare a creditelor şi introducerea anumitor citerii legate de venituri. Fondurile ar urma să fie alocate cu predilecţie băncilor care acordă şi credite ipotecare standard, informează stiripesurse.ro.

“Programul Prima Casă a ajuns să domine piața ipotecară, însă nu este atributul statului să domine o piață care altfel are cerere și ofertă semnificativă, deci ar trebui să funcționeze fără intervenția statului. (…)

‘Strategia pe termen mediu privind implementarea Prima Casă, elaborată anul trecut, se referă la o evaluare a finanţatorilor programului care să vină în spiritul obiectivului acestei strategii, aceea de diminuare graduală a rolului statului pe piaţa ipotecară. În acest sens, în mecanismul de evaluare, lucru discutat şi cu băncile de mai multe ori, la Ministerul Finanţelor, este un punctaj pe baza căruia noi să le evaluăm, două dintre aspectele importante fiind: de a încuraja băncile să acorde produse în afara Primei Case, deci fără a beneficia de garanţii de stat, iar al doilea este legat de rata de default. Acestea sunt criteriile principale’, a precizat Ștefan Nanu, director general al Trezoreriei, potrivit economica.net.

Potrivit strategiei menţionate, anul acesta programul Prima Casă are un plafon de 2,5 miliarde de lei, faţă de 2,94 miliarde de lei în 2016. Anul viitor, suma va scădea la 2 miliarde de lei, nivel care se va menţine şi în perioada 2019-2020. În anul 2021, programul va avea alocată suma de 1,5 miliarde de lei, mai precizează economica.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here