Omul de afaceri slătinean Marian Florescu nu vrea la pușcărie/Apel împotriva condamnării

Controversatul omul de afaceri Marian Florescu din Slatina, patron al mai multor firme de construcţii, condamnat de Tribunalul Olt la 12 ani de închisoare în dosarul în care a fost judecat pentru evaziune fiscală în formă continuată, nu vrea la pușcărie. El a atacat cu apel sentința pronunțată de instanță luna trecută.

Apelul a fost declarat în 27 octombrie. Apel a declarat, însă, și statul român, prin structurile Agenției Naționale de Administrare Fiscală, reprezentată de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova și de Administrația Județeană a Finanțelor Publlice Olt.

După un an și trei luni de la trimiterea inculpatului în instanță și după amânarea de trei ori a pronunțării sentinței, Tribunalul Olt l-a condamnat, luna trecută, pe Marian Florescu la nu mai puțin de 12 ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni de evaziune fiscală.

Instanţa a mai aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia, de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv aceea de comerciant, asociat, administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 5 ani, executarea acesteia urmând să înceapă după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate – după caz.

De asemenea, instanţa a admis în parte acţiunea civilă exercitată statul român, obligându-l pe Marian Florescu, în solidar cu firma pe care o controlează, SC Business New Era Creativ SRL (fostă SC Marsilva Com SRL) la plata sumei de 991. 863, 29 lei, prejudiciu nerecuperat, şi a obligaţiilor fiscale accesorii calculate, conform Codului de Procedură Fiscală, din ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data achitării lor integrale. Inculpatul mai trebuie să plătească, în solidar cu o altă firmă pe care o controlează, SC Alinmar Construct SRL, la plata sumei de 33.681 lei, prejudiciu nerecuperat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii.

Potrivit OLT-ALERT, procurorii au reţinut că Marian Florescu, în calitate de administrator al SC Business New Era Creativ SRL şi al SC Alinmar Construct SRL, în perioada 2006 – 2015 a înregistrat în evidenţa contabilă a celor două societăţi comerciale cheltuieli care aveau la bază operaţiuni fictive. Prin această manevră afaceristul slătinean a urmărit reducerea bazei impozabile, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de peste 3.174.918 lei (peste 31 de miliarde de lei vechi). Pe parcursul cercetării penale, inculpatul a achitat jumătate din prejudiciul infracţional, respectiv 1.560.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here