CCR: DNA poate ancheta hotărârile de guvern. NU există conflict între Guvern și DNA în ancheta ”Belina”

Curtea Constituțională a respins cererea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și a constatat că nu există conflict juridic între Guvern și DNA, ca urmare a cercetării privind legalitatea hotărârilor de guvern prin care părți din insula Belina și brațul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a Consiliului Județean Teleorman. Doi judecători au lipsit de la ședință, dar toți cei prezenți au votat această hotărâre.

Punctul de vedere al președintelui Senatului a fost susținut în fața judecătorilor CCR de către Tudorel Toader, Ministrul Justiției.

”După această decizie, Tudorel Toader ar trebui să-și dea demisia. A mințit prin omisiune”, a susținut jurnalistul Liviu Avram, pentru Digi24.

În dosarul ”Belina”, procurorii DNA cercetează felul în care insula Belina și Brațul Pavel a fost trecut de la Administrația Națională “Apele Române” la Consiliul Județean Teleorman, care mai târziu avea să le concesioneze către controversata societate TelDrum. Fostul ministrul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu, iar în cazul Rovanei Plumb parlamentarii nu au aprobat cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale. Ambele sunt apropiate ale lui Liviu Dragnea, iar procurorii DNA suspectează, într-un alt dosar, că TelDrum este controlată de șeful PSD.

“În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate HG 943/2013 act cu caracter individual şi HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituţiei României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, OUG 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă”, arată procurorii DNA.

Înainte să fie anunțat dosarul ”Belina”, despre această insulă s-a menționat în mai multe rânduri în spațiul public, fiind locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea. De altfel, în mass-media au apărut fotografii cu Dragnea și Grindeanu pescuind acolo.

Belina este localizată la doar 15 kilometri de Turnu Măgurele sau la 48 de Alexandria, iar din totalul de vreo 2.000 de hectare de luciu de apă, TelDrum a amenajat 60 de hectare. În acestea nimeni nu poate pescui decât dacă are în prealabil acordul companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here