Putea fi salvată Stela Popescu după ce a suferit un accident vascular cerebral? Ce spune un medic

Stela Popescu a murit în urma unui accident vascular cerebral, dar medicii spun că putea fi salvată dacă i se aplica repede Formula FAST, o metodă prin care poate fi recunoscut accidentul vascular, potrivit libertatea.ro.

Medicul primar de medicină de urgență, deputatul Tudor Ciuhodaru prezintă tehnica numită Formula FAST prin care poate fi identificat un accident vascular cerebral. El spune că după ce a fost identificat este nevoie de apelarea la servicii medicale de urgență pentru că fiecare minut este esențial în astfel de cazuri.

Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine.

F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.

A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos

S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).

T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.

Ciuhodaru spune că toată lumea trebuie să știe ce înseamnă Formula FAST și să fie capabili să o aplice atunci când observă că ceva nu este în regulă cu o persoană de lângă ei. ”Trebuie învăţată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educație pentru sănătate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege…”, explică doctorul ieșean, citat de libertatea.ro.

Simptomele accidentului vascular cerebral apar de regulă rapid, și sunt reprezentate de senzația de slăbiciune, amorțeli sai furmicătri la nivelul feței sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înțelegere a cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, tulburări de comportament și pot ajunge până la comă și stop cardiorespirator.

Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.

Potivit statisticilor, 70% dintre pacienţi nu au ştiu ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii.

Doctorul Ciuhodaru spune că factorii de risc pentru această afecțiune este suprasolicitarea, stressul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul.

Stela Popescu a murit la vârsta de 81 de ani. Actrița a fost găsită prăbușită în holul casei de către fiica sa. Stela Popescu a încântat milioane de români, dar a murit singură. Vineri, actrița va ajunge pentru ultima oară la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, și va fi înmormântată duminică, la Cernica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here